• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala i Uppsala län. Det brinner i en bilskrot i Boländerna. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland. Läs mer

Foto: TT

Zuckerbergs besked till Trump: Du är blockerad från Facebook resten av mandatperioden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kaosartade scener från stormningen av Capitolium kablats ut över hela världen publicerade Donald Trump en hälsning i sociala medier. Den raderades sedan av Facebook då den ansågs riskera att förvärra situationen ytterligare, och nu meddelar vd Mark Zuckerberg att Trump kommer blockeras helt från att använda Facebook och Instagram resten av mandatperioden.

Under stor del av hans mandatperiod har hot om temporära eller permanenta bannlysningar från de stora sociala medier-plattformarna hängt över president Trumps huvud.

Flera har satt stopp

I samband med händelserna i Washington D.C. har flera av plattformarna agerat.

”De chockerande händelserna som ägt rum under det senaste dygnet visar tydligt att Donald Trump planerar att använda sin återstående tid som president att underminera det fredliga och demokratiska överlämnandet av makten till sin efterträdare Joe Biden”, skriver Facebook-chefen Mark Zuckerberg i ett bistert inlägg postat under torsdagskvällen.

”De senaste åren har vi tillåtit president Trump att använda vår plattform i enlighet med våra regler”, skriver Zuckerberg och fortsätter: ”Vi har gjort det för att vi tror att allmänheten har rätt till en så stor tillgång till politiska tal och ståndpunkter som möjligt, även kontroversiella sådana”.

Zuckerberg menar dock att hans inställning ändrats efter nattens kravaller och att hans närvaro på plattformen kan leda till våld och förhindrande av valprocessen:

”Därför är han blockerad på Facebook och Instagram på obestämd tid och minst två veckor framöver för att se till att ett fredligt maktöverlämnande skett”.

Foto: Faksimil

Donald Trumps videohälsning, där han bland annat manade till lugn och skickade kärlek till sina följare, raderades tidigare av Facebook och Youtube, då de ansåg att presidentens hälsning ”bidrar snarare än minskar risken för våld”.

Även Twitter agerade

Twitter beslutade tidigare under tisdagen att låsa president Donald Trumps konto på grund av brott mot plattformens regler. Det är första gången som Twitter låser hans konto.

När detta var gjort skulle kontot vara stängt i tolv timmar, och framtida regelbrott skulle medföra permanent avstängning, enligt Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer