Nasdaqs siffertavlor visade dystra siffror för Facebook-spekulanter. Foto: Scanpix

Facebooks sparare kan ha blivit lurade

Uppdaterad
Publicerad

De tre banker som tog hand om Facebooks börsintroduktion uppges ha sänkt förväntningarna på framtida inkomster bara dagarna innan introduktionen – utan att meddela andra än ”sina egna” institutioner och klienter, rapporterar Reuters.

”Kom som en chock”

Morgan Stanleys analytiker Scott Devitt var en av dem som meddelade sina egna klienter att man sänkte förväntningarna – och enligt Reuters kom detta som en chock för de av klienterna som tänkt investera i det sociala nätverket. Det var bland annat uppgifter om att många användare flyttade över sin Facebook-kommunikation till mobilen som ändrade förväntningarna. På mobilen har bolaget nämligen ännu inte hittat någon särskild intäktsmodell (man visar annonser på datorversionen av sajten, men inte i mobilen).

Facebooks börsintroduktion

Ska meddelas enligt lag

Om uppgifterna stämmer innebär det att vissa investerare satt med avgörande information som övriga Facebook-spekulanter inte kände till. I amerikansk lag kallas det ”material information” och ska meddelas allmänheten innan en börsintroduktion.

Sänkte samtidigt

Eftersom alla de tre bankerna som hade hand om börsintroduktionen samtidigt sänkte sina förväntningar, utan att meddela den större allmänheten, spekuleras det nu i att de fick information ”under bordet” från Facebook om hur de skulle tolka de senaste siffrorna från Facebook.

Intäkterna har avtagit

Enligt Business Insider kan Facebook ha meddelat de tre huvudgaranterna att justera ner sina förväntningar på framtida inkomster också med hänvisning till rapporten som med luddiga formuleringar avslöjar att Facebooks intäkter avtagit i relation till medlemsanströmningen. Enligt rapporten ska detta visa att Facebooks intäkter minskat avsevärt jämfört med den information som fanns tillgänglig tidigare.

Inte bara tekniska problem

Facebooks börsintroduktion kantades inte bara av tekniska problem som ledde till att en del spekulanter fick färre aktier än man tänkt sig under den första dagens handel – samtidigt som många andra fick fler aktier än de tänkt sig. Nu får Morgan Stanley också skulden för att enväldigt och strax innan börsintroduktionen ha höjt introduktionskursen från cirka 30 dollar till 38 dollar – och ökat antalet tillgängliga aktier, och kommentatorer menar att det bara handlade om girighet från bankens och Facebooks sida – eftersom bolagets siffror egentligen visar på en annan verklighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet