Foto: Scanpix

Familjen Borsari flydde från kaoset

Uppdaterad
Publicerad

-Barnen känner av att vi lever i ångest och skräck just nu. Vi har tagit med oss barnen och våra föräldrar och lämnat staden, för att få känna lite lättnad. Det säger restaurangägaren Giovanni Borsari till SVT.

Giovanni Borsaris restaurang ligger i centrala San Felice sul Panaro, en liten stad strax norr om Modena som drabbats väldigt hårt av jordbävningarna. Där dog tre människor idag när en fabriksbyggnad rasade. En av dem var där för att kontrollera skador från skalvet den 20 maj.

Det förra skalvet inträffade på en söndag och eftersom nästan alla affärer, kontor och fabriker var stängda så behövde inte så många människor sätta livet till. I dagens skalv har minst 16 personer omkommit, och ännu fler uppges vara saknade.

-Min restaurang klarade sig, men byggnaden bredvid bara rasade ihop, säger Giovanni Borsari till SVT.

”Värsta jag upplevt”

Trots att regionen ibland drabbas av skalv tycks ingen ha varit riktigt beredd på den här katastrofen.

-Så här kraftiga skalv har jag aldrig upplevt förut. Alla är mycket rädda nu. Byggnaderna var inte redo för det här, alla monument har rasat, säger Giovanni Borsari.

”Man försöker distrahera barnen”

Han och familjen har lämnat staden och tagit sig till ett provisoriskt tältläger. Det var skönt för barnen att komma bort från kaoset.

-De minsta har nog inte riktigt förstått. Man försöker leka med dem, distrahera dem så de inte ska känna av oron. Men de äldre barnen är förstås tagna. De förstår att vi är rädda. Här i tältlägren finns psykologer och pedagoger som leker med barnen och hjälper dem att hantera situationen, säger Borsari.

Mycket solidaritet

Samtidigt finns det ljus i mörkret. Krissituationen har skapat en stark gemenskap.

-Det finns otroligt mycket solidaritet. Även människor från andra regioner, som inte är drabbade, har strömmat till för att hjälpa till.

Att komma tillbaka till vardagslivet blir en process, tror Giovanni Borsari.

-Jag har ingen lust att öppna restaurangen på ett bra tag. Och det lär dröja innan människor vågar sig in i byggnader igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskalv i Italien

Mer i ämnet