I byn Rudarci utanför Pernik förstördes flera hus. Foto: Scanpix

Inget samband mellan skalv i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Panik utbröt efter det jordskalv som skakade Bulgarien på tisdagen. Skalvet inträffade tätt inpå jordbävningen i Italien då sex personer omkom.

-Det finns inget direkt samband mellan skalven. Men att det förekommer skalv i området kring Medelhavet och norröver är inget oväntat, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

Flervåningshus skakade av kraften och fönsterrutor spräcktes, medan människor flydde ut ur sina hus och samlades på gatorna.

Jordskalv i Italien

Det första skalvet inträffade vid tretiden lokal tid natten till tisdag i närheten av staden Pernik, sydväst om huvudstaden Sofia, och följdes av flera efterskalv. Huvudskalvets styrka uppmättes till 5,8 på Richterskalan.

Inga människor kom till skada i Bulgarien medan förödelsen blev desto större i nordöstra Italien där ett jordskalv som mätte 6,0 på Richterskalan drabbade Bolognaregionen på söndagen.

-Det är inga jättestora skalv. Men byggnaderna håller inte måttet, och att Italien som så länge tillhört den välmående västvärlden inte gjort mer för att åstadkomma säkra konstruktioner är beklämmande, säger Reynir Bödvarsson.

En krisstab har inrättats samtidigt som poliser och brandmän skickats till de hårdast drabbade områdena runt Pernik och Sofia.

Det är ingen risk för att den stora Studenadammen utanför Pernik ska brista, uppgav stadens borgmästare Rositsa Janakieva på tisdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv i Italien

Mer i ämnet