Roman Protasevitj framträdande i belarusisk tv är framtvingat, enligt familjen, som menar att han brutits ned innan förhöret. Foto: AP

Familjen: Protasevitj erkännande är framtvingat

Uppdaterad
Publicerad

Den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj framträdande i belarusisk tv är framtvingat, enligt familjen. I intervjun omnämner Protasevitj Belarus president Aleksandr Lukasjenko i positiva ordalag – och erkänner att han försökt störta Lukasjenko.

– Jag känner min son väl och jag är övertygad om att han aldrig skulle säga sådana saker. De har brutit ned honom och tvingat honom, säger Dimitri Protasevitj, pappa till Roman Protasevitj, till nyhetsbyrån AFP.

I intervjun som sändes på torsdagskvällen säger Roman Protasevitj att han försökt att störta Aleksandr Lukasjenko. Roman Protasevitj säger också att han kritiserat presidenten men han ”börjat förstå att det han (presidenten) gör är rätt och att han respekterar honom”.

I slutet av intervjun brister Protasevitj i gråt och säger att han hoppas få gifta sig och bilda familj någon dag.

Framträdandet är det tredje i raden sedan Roman Protasevitj och hans ryska flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega greps den 23 maj när det plan de färdades på blev nedtvingat i Minsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.