Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Skärmdump från propagandefilmen från Irans underättelseministerie.

Familjens rop på hjälp: Sverige lovade att skydda oss

Publicerad

Habib Chaab har under oklara omständigheter förts till Iran och erkänt en rad terrorbrott. Kvar i Sverige finns en familj i spillror. En ex-fru och deras tre gemensamma barn som tvingats bryta upp sitt liv och flytta till skyddat boende med Säpo-vakter vid sin sida dygnet runt.

– Jag känner mig inte trygg, jag kan inte andas, säger hon till SVT.

Den 9:e oktober klockan 14:10 flyger Habib Chaab till Istanbul och hans familjs liv förändras för all framtid. Dagen innan hade familjen ätit gemensam middag och umgåtts med barnen. Ingen i familjen visste om resan.

Familjen har lämnats med tusen obesvarade frågor och har bara ett svar. Han kan inte ha åkt dit frivilligt.

– Jag är hundra procent säkert på detta, säger hans ex-fru.

”Lever med det här dag och natt”

För en månad sedan levde hon ett till synes vanligt liv i Sverige och arbetade som undersköterska på ett boende i Mellansverige. Hade en fungerande relation till sin före detta man som hjälpte till med de gemensamma barnen.

I dag är livet något annat. På något vis blev Habib Chaab förd till Iran från Turkiet. Kort därefter visades han upp i en propagandadokumentär och erkände terrordåd.

– Sverige lovade att skydda oss, men det blev inte så. Barnen får inte gå i skolan. Jag försöker att bara låta barnen glömma bort. Men det är jättesvårt, säger hon.

– Min lilla dotter är väldigt ledsen, hon drömmer om sin pappa varje natt. Hon vaknar upp och säger ”pappa kommer att fly från dumma människor i Iran”. Hon tror att pappa kommer klara det. Jag lever med det här varje dag och varje natt.

”Alla måste veta om det här”

Vad svenska myndigheter gör är svårt att veta, men den tysta diplomatin har gjort att kvinnan och familjen känner sig övergivna.

– UD gör ingenting, de försöker bara att kontakta ambassaden i Iran. Jag har inte fått någon information de senaste två veckorna. Det är bara det. Jag önskar att de kunde kontakta mig även om de inte fått veta något. De kanske inte förstår vilken situation vi befinner oss i, hur mina barn mår, de frågar inte alls.

Vad vill du att svenska myndigheter gör?

– Det finns spioner i Sverige. Alla måste veta om det här, det är inte bara farligt för Habib och sådana som oss. Det kommer tusentals människor till Sverige med hopp om trygghet och rättigheter. Vi lever utan att veta vad som kommer att hända. Men jag hoppas att de kommer hjälpa till att hämta tillbaka Habib.

SVT har sökt iranska ambassaden i Stockholm, turkiska ambassaden i Stockholm, Utrikesminister Ann Linde, ansvariga handläggare på utrikesdepartementet, svenska ambassadören i Ankara och svenska ambassadören i Teheran. Samtliga avböjer en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.