SVT avslöjar: Ännu en svensk medborgare riskerar avrättning i Iran

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om den svenska medborgare som i hemlighet förts från Turkiet till Iran.

SVT kan nu berätta att mannen visats upp i iransk tv med ett framtvingat erkännande för en rad brott.

Hotet mot exiliranier som anses vara fiender till landet har därmed trappats upp. Svenska UD bekräftar allvaret i situationen.

I en nio minuter lång propagandadokumentär visar underrättelseministeriet upp den svenska medborgaren Habib Chaab i en arrangerad intervju där han erkänner ett flertal allvarliga säkerhetsbrott, alltifrån väpnad rån, till terrorism och spionage för Saudiarabiens räkning.

Komplicerat ärende

Erkännanden efter tortyrliknande förhör är inte ovanliga och redan för en månad sedan förklarade Iran-kännaren Arvin Khoshnood i en intervju med SVT att detta var den sannolika utgången för den svenske medborgaren.

Ärendet kompliceras ytterligare av att det just nu befinner sig två svenskar i en mycket akut situation i Iran. De senaste dagarnas nyhetsrapportering har dominerats av att KI-forskaren Ahmadreza Djalali förväntas avrättas under de närmaste dagarna och Amnestys arbete för att stoppa dödsstraffet.

Nu bekräftar också UD Habib Chaabs mycket komplicerade situation för SVT. UD menar att det pågår ett intensivt arbete runt fallet, i såväl Turkiet, Iran och i dialog med respektive länders ambassadörer i Stockholm.

– Vi har begärt att få träffa honom, vi känner också till att den svenska medborgaren har förekommit i ett tv-inslag i Iran. Detta är något som vi tar upp i våra kontakter med Iran, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

”Vill slippa bli förnedrad”

Det framtvingade erkännandet, som nu offentliggjorts med Habib Chaab, gör att Arvin Khoshnood ser mycket små chanser att den svenska medborgaren kommer att klara sig undan dödsstraffet.

– Anledningen till att han kan verka lugn i dokumentären tror jag handlar om att han vet att det är över. Han vill slippa bli förnedrad och sönderslagen.

– Som ni ser så undviker man oftast ansiktet, han har inte ens ett blåmärke. Däremot attackerar man övriga kroppen, på så sätt får man personerna att säga vad som behövs i en intervju.

Habib Chaab är en ledargestalt inom Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA). Separatistorganisationen är terrorstämplad av den iranska staten och har anklagats för att ha utfört dåd mot såväl civila som militära mål i landet.

Rättegången bör inte ges legitimitet

Irankännaren Arvin Khoshnood menar att det mycket väl kan vara så att en del av anklagelserna som riktas mot honom stämmer, men betonar att en framtida rättegången ändå inte bör ges någon legitimitet.

– Det spelar ingen roll om Habib Chaab hade hetat James Bond och varit från Storbritannien, han hade ändå blivit avrättad. Problemet med Iran är att det inte finns någon möjlighet till en rättvis rättegång. Den här personen har ingen möjlighet att försvara sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.