Den australiska staden Sydney är inbäddad i rök från bränder som härjar i delstaten New South Wales. Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Farlig luft i Sydney från skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Sydneyborna vaknade på tisdagen upp i en stad insvept i rök från närliggande terrängbränder. Förutom dålig luftkvalitet var sikten på vissa håll farligt dålig.

Människor med astma eller andra andningsproblem uppmanas bland annat att stanna inomhus, rapporterar lokala medier.

Värst är luftkvaliteten i västra Sydney, där luftföroreningsnivån är två till tre gånger högre än det nationella snittet.

Nära 50 bränder härjar

Nära 50 bränder härjar fortfarande i den australiska delstaten New South Wales, varav omkring hälften inte är under kontroll. Och vädret fortsätter att försvåra räddningstjänstens arbete.

– Vi har inte bara dessa höga temperaturer, 35 grader och uppåt, och den torra luften. Vi har dessutom de här växlande vindarna, säger räddningstjänstens Shane Fitzsimmons till ABC News.

Omkring 1 400 brandmän bekämpar bränderna i delstaten och de kan enligt Fitzsimmons mötas av ”riktiga utmaningar”.

Sex personer har dött

Efter flera veckor med svåra bränder och katastrofläge utlyst under förra veckan, säger Fitzsimmons att det är viktigt att man inte tar någonting för givet.

– Det sista vi vill är att folk blir slappa, arroganta eller uttråkade när det gäller att hålla koll på förhållandena, säger han till SBS News.

Sex personer har omkommit och över 500 bostäder har förstörts i bränderna i New South Wales sedan brandsäsongen startade för några veckor sedan. Bara under de senaste två veckorna har över 400 hem förstörts.

I granndelstaten Queensland härjar omkring 70 bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.