Färre protester men ökat missnöje i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny våg av coronafall, och flera av demokratirörelsens förgrundsfigurer i fängelse, har gatuprotesterna i Thailand nästan avtagit helt. Förra årets massdemonstrationer har krympt till att vissa veckor bara omfatta ett par hundra människor.

– Men vi har inte givit upp, vi bara bidar vår tid, säger aktivister SVT pratat med.

Nästan varje dag går Sureerat till fängelset i Bangkok för att prata med sin 23-åriga son Penguin över en videolänk som fängelsepersonalen sätter upp i entrén. På grund av coronasmittan får Thailands fångar inte längre ta emot besök.

Penguin är fängslad i väntan på åtal för brott mot landets hårda majestätslagar: All kritik mot den mäktiga, thailändska kungafamiljen är olaglig och kan straffas med upp till 15 år i fängelse.

Han har väntat i snart tre månader på att åtal ska väckas, och de senaste 44 dagarna har han hungerstrejkat i protest. Hans mamma Sureerat berättar oroligt att sonen magrat, och att han riskerar att smittas med coronaviruset i fängelset.

Innan han greps av polisen i början av året var Penguin en av förgrundsgestalterna i demokratirörelsen i Thailand – en löst sammansatt rörelse som protesterar mot den styrande militärjuntan, och vill återinföra demokrati. 

Tappat fart

Med flera ledargestalter i fängelse har demokratirörelsen tappat fart. Protesternas minskade kraft handlar också om att samhället lamslagits av coronasmittan, vars spridning har fått förnyad kraft i Thailand den senaste tiden.

– Ingen vill riskera att smittas, eller att smitta sin familj, säger en aktivist som SVT talat med, mot löfte om anonymitet.

Polisen slår tillbaka

När demonstranterna, varav de flesta är unga studenter, vågade sig tillbaka till gatan i vintras så möttes de av betydlig mycket hårdare motstånd än tidigare. Nu började polisen gripa demokratirörelsens ledare, och använde både tårgas, vattenkanoner och gummikulor mot folkmassorna. Demonstranter började tveka till att ge sig ut på gator och torg, och när smittsiffrorna gick upp i landet valde de flesta att stanna hemma.

– Men vi har absolut inte givit upp, säger samma aktivist. Just nu bidar vi vår tid.

Trots det hårdnande klimatet samlas fortfarande en mindre grupp demonstranter i Bangkok varje kväll, med krav på att deras fängslade kamrater ska få komma ut mot borgen. Så fort covid-smittan är under kontroll tänker man väcka liv i proteströrelsen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.