”Jag har följt rapporteringen noga och de senaste dagarna har Sverige sagt att de är väl förberedda och att situationen är under kontroll”, säger Keymar Tatar. Foto: TT/privat

Svenska familjen fast i coronadrabbat Iran

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens beslut att dra in flygtillståndet för det iranska flygbolaget Iran Air har lämnat många svenskar strandade i ett land där coronaviruset sprider sig i allt raskare takt.

– Det kommer som en chock, säger Keymar Tatar som befinner sig i Teheran.

Familjen, bestående av Keymar Tatar, Asal Raoufi och deras 14-åriga dotter, planerade att åka till Stockholm i slutet av februari. De bor sedan några år tillbaka i Iran, men är svenska medborgare och vill nu flytta tillbaka till Sverige.

Det plötsliga utbrottet av coronaviruset innebar att deras flyg med Qatar Airways ställdes in.

Coronapandemin

– Det tidigaste flyget jag kunde hitta var med Iran Air den 4 mars, men nu är den också inställd, säger Keymar Tatar.

Omedelbar verkan

Under måndagen beslutade Transportstyrelsen att med omedelbar verkan dra in tillståndet för flygbolaget Iran Air att flyga från Iran till Sverige.

– Det kommer som en chock. Jag har följt rapporteringen noga och de senaste dagarna har Sverige sagt att de är väl förberedda och att situationen är under kontroll, säger Keymar Tatar.

Det hastiga beslutet kom efter att Folkhälsomyndigheten uppmanat till detta för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset i Sverige. Detta för att Folkhälsomyndigheten anser att de ansvariga myndigheterna i Iran inte har kontroll över situationen, står det i ett pressmeddelande.

Över 1 500 smittade

Enligt officiella siffror från Iran har 66 personer dött av coronaviruset i landet och 1 501 fall av smitta har bekräftats. Men många befarar att finns ett stort mörkertal.

– Vi är oroliga och vågar inte ens gå ut från hemmet. Vi har hållit oss inomhus i mer än en vecka, berättar Keymar Tatar.

Utrikesdepartementet skriver att ett hundratal svenskar har anmält sin närvaro i Iran på ambassadens svensklista, men att man befarar att det totala antalet är avsevärt större.

I förra veckan hade UD uppgett i ett mejl till Ekot att det kan röra sig om 2 000-3 000 svenska medborgare som för närvarande befinner sig i Iran.

– Jag var på svenska ambassaden i Teheran för några dagar sen och har haft kontakt med UD. Då fick jag intrycket, att om det skulle vara flygproblem skulle de hjälpa hem oss som är kvar här, säger Keymar Tatar.

Ingen hjälp

UD avråder sen måndag eftermiddag från alla resor till Iran. I ett mejl  från presstjänsten till SVT Nyheter står det:

”I nuläget finns inga planer på att genomföra någon assisterad hemresa från Iran. För närvarande bedöms det vara möjligt att lämna Iran om man som enskild beslutar sig för att göra det, även om vi har stor förståelse för att det blivit svårare.”

– Om situationen är så allvarlig i Iran och man inte anser myndigheterna här vara trovärdiga, borde Sverige ta ännu större ansvar med att få hem sina medborgare som befinner sig i det här, säger Keymar Tatar.

Uppdatering: I en tidigare version av den här texten framgick det inte att familjen är bosatt i Iran. När det blev känt för redaktionen uppdaterades artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet