Branden spred sig fort utanpå Grenfell Tower. Foto: TT/AFP

Felaktig isolering kan ligga bakom Londonbranden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att många vittnen sagt att branden i Grenfell Tower spred sig blixtsnabbt via fasaden, så spekulerar nu flera brittiska medier kring vilken roll materialet i den nyrenoverade fasaden kan ha spelat för den tragiska branden i London. 

Grenfell Tower renoverades så sent som förra året. En ny yttre fasad av aluminium byggdes då ovanpå den gamla av tegel och det är materialvalet till denna fasad – eller snarare det material som användes som isolering mellan fasaderna, som det nu spekuleras kring. 

Felaktiga material

SVT Nyheter pratar med brandsäkerhetsexperten Jonathan O'Neill, vd för brittiska Fire Protection Association. Han säger att det är tydligt att materialet på byggnaden spelat en avgörande roll i brandförloppet.

Brand i Grenfell Tower i London

– Jag vet i nuläget inte vad det är för isolering som har använts men min yrkeserfarenhet säger mig att de har använt någon form av lättantändligt material. Det såg ut som om isoleringen brann, säger O'Neill.

Fire Protection Association har i flera år varnat för bristfälliga regler i samband med fasadrenovering, nämligen att isoleringen inte behöver vara flamsäker. Isolering som polystyren är vanligt.

– Så länge fasaden är helt tät så är det inga problem men så fort man kör ett rör igenom eller gör ett hål i fasaden på något annat sätt så blir det farligt, säger O'Neill.

Svensk expert instämmer

Även den svenske brandskyddsexperten Jan Wisén misstänker att isoleringen kan ligga bakom.    

– Min slutsats av bilderna är att det måste vara något i byggnadskonstruktionen som orsakar detta. Normalt ska en brand inte sprida sig så här snabbt, och det verkar ha skett på utsidan av huset. Förmodligen via någon fasadbeklädnad eller isolering som inte är brandsäker. Det verkar ha blivit starkt drag, som i en skorsten, säger Jan Wisén. 

LÄS MER: Huset verkar ha blivit som en skorsten

Byggbolaget: ”Har följt alla regler”

Byggbolaget Rydon, som skötte renoveringen av Grenfell Tower för ett år sedan, säger i ett pressmeddelande att man följt alla regler. 

Höghuset genomgick också en inspektion i juni förra året och bedömdes då utgöra en ”medium fire risk” alltså en normal risk. 

En arkitekt som The Guardian har talat med säger att fasader, likt den på Grenfell Tower, ska ha inbyggda eldstopp mellan varje våning och runt varje fönster.

När höghuset renoverades förra året togs eldstoppen mellan våningarna bort, enligt dokument som tidningen Inside Housing tagit del av. Det är oklart om dessa sedan sattes tillbaka.

Nu kommer en undersökning av flera nyrenoverade höghus från 1960- och 70-talet göras, skriver The Guardian.

Vill inte spekulera

Brandkåren i London vill  ännu inte spekulera kring brandorsaken eller förloppet, utan hänvisar till kommande utredning.  

– En full utredning kommer att genomföras så snart som möjligt, för att fastställa exakt vad som har hänt och vad som kan göras för att förhindra en liknande incident, sa Matt Wrack, generalsekreterare för brandmännens fackförbund till BBC.  

Har kritiserats tidigare

Som SVT tidigare rapporterat, fick Grenfell Tower kritik för att utgöra en brandfara redan 2013. Den lokala gruppen Grenfell Action Group har i flera år påpekat en rad fel och brister i säkerheten och underhållet av huset.

LÄS MER: Aktionsgrupp varnade för brandrisken under renoveringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Grenfell Tower i London

Mer i ämnet