Ukrainska styrkor nära Donetsk Foto: TT

Fem döda vid strider i Donetsk

Uppdaterad
Publicerad

Striderna fortsätter i Donetsk i östra Ukraina. Minst fem civila har dödats under natten

Ukraina tänker utöka försvaret med över en fjärdedel, 68.000 man, uppger premiärministern. Utspelet kommer samtidigt som intensiva strider pågår i Donetsk, och utrikesministrar samlas i Berlin för fredssamtal.

Den ukrainska militären, som nu uppgår till 250.000 personer, ska få förstärkning med 68.000 man. Ett lagförslag förbereds om detta, meddelar premiärminister Arsenij Jatsenjuk enligt nyhetsbyråer på onsdagen.

Ukrainakrisen

Flera döda

Åtgärden kommer mot bakgrunden av en dramatisk våldsupptrappning i östra Ukraina där ranatbeskjutningen har fortsatt under natten i Donetsk.

”Fem civila har dödats. 29 har skadats i varierande grad. Klockan 9.30 fortsätter de militära operationerna. Ljuden av tunga vapen hörs överallt”, heter det i en rapport från tjänstemän i staden på onsdagsmorgonen som citeras av nyhetsbyrån AFP.

Porosjenko lämnar Davos

Ukrainas president Petro Porosjenko avbryter besöket på WEF, det världsekonomiska forumet i Schweiz.

”Chefen för armén och försvarsministern har precis rapporterat för honom om situationen på flygplatsen i Donetsk, och med tanke på den förvärrade situationen har presidenten beslutat att avbryta sitt besök i Schweiz och återvända till Ukraina”, skrev en talesperson på Facebook sent på kvällen.

Den strategiskt viktiga flygplatsen har i flera dagar varit i fokus för de hårda striderna i Donetsk.

Vapenvilor och fredsmöten har inte lyckats de senaste månaderna. På onsdagseftermiddagen ska ett nytt försök göras i Berlin, då utrikesministrarna från Frankrike, Ryssland, Tyskland och Ukraina möts i hopp om att kunna minska spänningarna i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet