Putin: ”Redo att ta förhandlingsspåret”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland vill inte ha krig i Europa och är redo att förhandla med Nato och USA. Det uppger president Vladimir Putin efter ett möte med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i Moskva.

– Det är vårt förbannade ansvar att se till att det inte blir krig i Europa, säger Scholz.

Ryssland är redo att fortsätta samtalen om medeldistansrobotar och andra frågor som dryftats med Nato. Putin uppger också att Ryssland kan diskutera ”förtroendeskapande åtgärder” med Nato och USA. 

– Vi är redo att arbeta mer tillsammans. Vi är redo att ta förhandlingsspåret, säger han enligt TT. 

Ukrainakrisen

Samtidigt framhåller Putin att man kommer att anpassa agerandet efter hur läget utvecklar sig.

Vissa trupper dras tillbaka 

Tidigare under dagen uppgav det ryska försvarsministeriet att ”vissa trupper” dras tillbaka från områden vid den ukrainska gränsen. Under pressträffen upprepade Putin att ett sådant beslut har fattats. 

– Det är ett gott tecken att Ryssland har dragit tillbaka en del trupper, säger Olaf Scholz enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Den tyske ledaren framhöll att han ser en nedtrappning som ”akut nödvändig” och att han ser den ryska upprustningen vid gränsen som ett hot.

”Vårt förbannade ansvar”

Liksom flera andra västledare uttrycker Scholz optimism inför de diplomatiska samtal som förs. Han säger att de möjligheterna inte är uttömda och att vissa av Rysslands krav är ”värda att diskutera”. 

Scholz menar att varaktig säkerhet i Europa bara kan uppnås tillsammans med Ryssland. 

– Det är vårt förbannade ansvar att se till att det inte blir krig i Europa. 

Putin menar att Ryssland inte vill ha krig i Europa, men att man inte fått något ”konstruktivt svar” på de förslag som lagts fram under samtalen med USA och Nato. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet