Niklas Swanström, internationell säkerhetsanalytiker Foto: SVT Design / Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik

Säkerhetsanalytikern om Nordkoreas påstådda avrustning

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea säger sig nu vara villigt att överge sina kärnvapen – om landets säkerhet kan garanteras, uppger flera nyhetsbyråer med hänvisning till chefen för den sydkoreanska delegation som träffade Kim Jong-Un.

Men är det realistiskt att tro på en nedrustning? SVT har frågat en säkerhetsanalytiker om vad diktatorn egentligen kan mena.

1. Är det realistiskt att det blir någon nedrustning på Koreahalvön?

– Nej. Jag kan inte se Nordkorea avrusta innan deras säkerhet är garanterad. Jag har svårt att se att Nordkorea eller någon annan aktör kompromissar i det här läget, säger Niklas Swanström, säkerhetsanalytiker ISDP, Institute for security & development policy.

Nordkorea-krisen

2. Varför säger Kim Jong-Un detta nu?

– Han vill sätta upp detta på agendan, genom att han säger sig vara villig att agera så lägger han ansvaret nu i knäet på USA och Sydkorea.

3. Vad talar för att det blir nedrustning?

– Man är mer villig att prata nu eftersom riskläget är så högt. Varken Nordkorea, Sydkorea eller USA är intresserade av att det blir ytterligare en höjd konflikt.

4. Vad talar emot att nedrustningen blir av?

– Sannolikt kommer mötet de aviserat nu i april att ske, men knäckfrågan är hur mycket USA och Sydkorea är villig att kompromissa, och hur mycket de litar på att Nordkorea verkligen nedrustar.

5. Vad innebär det här för världen och Sverige?

– Det är ett bra läge att konfliktintresset minskat. Det ger en ökad möjlighet till dialog, vi kommer att se mycket dialog på olika nivåer de närmaste veckorna. Det ger oss ett visst andningsutrymme. Men båda sidorna måste vara villiga att kompromissa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet