Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen utreder terrorkoppling

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder om de tre dåd som inträffade på ett dygn i USA – explosionen i New York, en knivattack i Minnesota och en explosion i New Jersey – har koppling till terrorism.

Bomben på Manhattan exploderade på lördagskvällen och en andra bomb hittades några kvarter därifrån. Båda var fyllda med splitter och tillverkade av tryckkokare, mobiltelefoner, julbelysning och explosiva ämnen, enligt The New York Times.

CNN rapporterar att övervakningsvideor visar att en och samma man har befunnit sig nära platsen för explosionen och platsen där den odetonerade sprängladdningen hittades.

Väcker obehagliga minnen

Explosionen på Manhattan, som skadade 29 personer, väcker obehagliga minnen av 11 septemberdåden hos många New York-bor. Vid avspärrningarna på 23:e gatan är stämningen avvaktande och invånare granskar varandra.

– Jag är chockad, det var ju så nära hemma, säger kontoristen Alicia Mullane som bor ett par adresser från platsen där det smällde.

– Det finns farliga människor på stadens gator. Jag trodde att Manhattan var säkert, men jag hade fel.

”Kommer vara mer vaksam”

Vid polisens avspärrning i hörnet av 23:e gatan och 7:e avenyn står polisbilar och en ambulans. Lokala tv-stationer har ställt upp sina sändningsbussar och många invånare fotograferar. Några boende släpps igenom stängslet, men i övrigt är det stopp. Förbipasserande tittar noggrant på varandra.

– Jag kommer att vara mer vaksam, även om jag ska fortsätta att leva mitt liv, konstaterar Alicia Mullane som känner sig tacksam över att hon var borta med sin pojkvän när explosionen inträffade.

Vid kända byggnader, broar och tunnlar som leder till Manhattan är bevakningen förstärkt. På många platser syns tungt beväpnade poliser, i synnerhet runt FN-högkvarteret där årets FN-vecka – som lockar stats- och regeringschefer från hela världen – börjar på måndagen.

Myndigheterna uppger att det inte finns några bevis för att dåden i New York, New Jersey och Minnesota var samordnade men att de hände under 24 timmar ökar oron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i New York

Mer i ämnet