Räddningsinsatsen vid brunnen i Marocko pågick i flera dygn. Foto: Mosa'ab Elshamy

Femåring satt fast i brunn i fyra dagar – kunde inte räddas

Uppdaterad
Publicerad

Den femåriga pojke som suttit fast i en 32 meter djup brunn i Marocko har under lördagskvällen tagits upp efter en fyra dagars massiv räddningsinsats. Enligt ett officiellt uttalande från landets kungahus överlevde han inte.

Vid 21.30-tiden syntes bilder på hur pojken bars ut ur brunnsgången av räddningspersonal och in i en väntande ambulans. Amulansen körde omedelbart iväg med honom för att föra honom till närmaste sjukhus.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var pojken inte vid liv då räddningsarbetarna nådde honom på lördagskvällen.

”Be för min son”

Det var i tisdags som den femårige pojken Rayan trillade ned i en brunn i marockanska bergsstaden Chefchaouen. Räddningsinsatsen som pågått under dygnets alla timmar har fått hela Marocko att hålla andan.

– Marockaner, be för att min son ska återvända välbehållen, sa Rayans mamma i lokala medier under veckan.

Hela världen har följt dramat, bland annat under hashtag #SaveRayan och tusentals människor har samlats på platsen för att följa händelseförloppet.

Familjen hörde dova ljud

En släkting berättar för nyhetsbyrån Reuters att familjen insåg att pojken var borta först när de hörde ett dovt gråtande inifrån brunnen. Med hjälp av en mobilkamera som sänktes ned i hålet kunde de lokalisera pojken.

– Han grät ”lyft upp mig”, berättar släktingen.

Extrem syrebrist

Pojken uppges ha suttit fast i det 32 meter djupa hålet sedan i tisdags kväll. Den extrema syrebristen i den smala brunnsgången har gjort det omöjligt för räddningsarbetare att hämta upp pojken. Istället har man firat ned vatten, mat och syrgastuber med rep.

Myndigheter började istället gräva ut området intill brunnshålet för att hämta ut pojken via en tunnelgång i berget. Men arbetet visade sig vara både komplicerat och mycket farligt.

Rasrisken gjorde att räddningsarbetarna tvingades arbeta mycket försiktigt, för att inte riskera att tunneln rasade samman.

Vid 21.30-tiden på lördagen lyckades man få ut pojken via en ståltunnel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.