Pandaungarna Yuanman and Meilan vilar här på anläggningen i Chengdu. Ett viralt klipp där de två ungarna släpas och kastas runt av skötare har väckt ramaskri på sina håll i Kina. Foto: TT

Film på ”misshandlade” pandaungar väcker ilska i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Ett viralt filmklipp på pandaungar som till synes far fysiskt illa av en skötares behandling har skapat stor upprördhet i Kina. Skötaren menar att en av pandorna bet honom och att han kastade undan djuren av ren instinkt, men ilskna nätanvändare menar att de nu förlorat förtroendet för den berömda avelsanläggningen.

Djurvänner i Kina rasar sedan ett filmklipp på pandaungar som släpas runt och till synes misshandlas på en avelsanläggning blivit viral, rapporterar BBC.

I klippet, som sprids flitigt på kinesiska sociala medier, ser man hur sköter bryskt lyfter upp och till synes kastar undan två pandaungar.

LÄS MER: Två pandabjörnar – Kinas hundraårspresent till Finland

”Dess tänder skar in i min kropp”

Händelsen utspelade sig i början av juli, på ett berömt forsknings- och avelscenter i Chengdu i centrala Kina. En av pandaskötarna som syns i videon, har efter uppståndelsen gjort ett uttalande i sitt försvar och menade att pandorna själva vid tillfället betett sig våldsamt.

– Ungen bet min hand väldigt hårt. Dess tänder skar in i kroppen och min hand började blöda, förklarar han för den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

– När den försökte bita mig igen, knuffade jag undan den av ren instinkt.

LÄS MER: Pandaungar firar kinesiskt nyår med gruppfoto

”Söta men starka”

Skötaren menar att han aldrig menade att åsamka pandan någon skada, och att det handlade om en naturlig reaktion.

– På nätet hävdar de att vi inte älskar pandor, men vi stannar och arbetar här för att vi älskar dessa varelser.

Talespersoner för anläggningen i Chengdu har vidtagit reprimander mot den anställda skötaren, och menar att de förstår hans reaktion och han inte menade illa, men att det samtidigt var ett mycket olämpligt agerande. Skötaren lärs upp att behandla pandorna varsamt, även om de kan riatt vas och bitas.

– Vi hoppas att folk kan visa mer förståelse för våra pandaskötare. Även om pandor ser söta ut, är de väldigt starka och kan bli våldsamma, säger Wu Kongju, pandaexpert vid anläggningen, till Xinhua.

LÄS MER: Panda fejkade graviditet för bullar

Förlorat förtroende

Detta har dock inte lugnat upprörda nätanvändare som tagit del av klippet.

”Jag blev så arg av att se honom kasta runt en försvarslös unge. Om han var orolig för sin egen säkerhet, varför bar han inte skyddshandskar?” frågar sig en användare.

”Jag bryr mig inte om vad han säger, de var bara bebisar,” skriver en annan.

”Vi har alltid trott att Chengduanläggningen fanns till för att rädda vårt nationaldjur. Man gjorde ett mycket bra arbete tidigare och gjorde många kineser glada med sina bilder på pandabebisar. Den här incidenten har definitivt förändrat min bild av dess verksamhet och målsättningar,” uppger en tredje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.