Foto: TT

Finland återinför resebegränsningar: ”Sjukdomsläget blir sämre”

Publicerad

Finlands regering återinför inreserestriktioner mot flera länder som tidigare har ansetts säkra. Norge, Danmark, Island, Tyskland, Grekland och Malta påverkas av beslutet, rapporterar Svenska Yle.

– Tyvärr tvingas vi se att sjukdomsläget blir sämre, säger finska inrikesministern Maria Ohisalo under en pressträff på morgonen.

Flera länder med ökad smittspridning beläggs återigen med reserestriktioner. Det krävs att ett land har högst åtta till tio fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna för att finska invånare ska kunna resa fritt utan att sitta i karantän i två veckor.

Även Irland, Cypern, San marino och Japan får nya resebegränsningar.

Ohisalo säger att finländare får fortsätta resa vart de vill, trots riskerna. Dock är regeringen beredd att strama åt om coronakrisen förvärras.

Mer fritt vid gränsen

Under pressträffen meddelar man också att de som bor i gränsområden mellan Sverige, Norge och Finland nu ska få röra sig mer fritt. Övriga svenskar får fortsatt inte resa in i Finland.

– Vi vet inte hur länge vi måste leva med detta, vi vill att man ska kunna leva ett normalt liv mellan två länder, säger Ohisalo.

Boende i Haparanda, Pajala, Övertorneå och Kiruna kommer att kunna åka in i Finland utan särskild anledning.

– Det kan vara så att man behöver visa sitt hemvistintyg från Skatteverket, spekulerar Päivi Koivupalo, koordinator på Nordkalottens gränstjänst.

Alla gränsbeslut träder i kraft måndagen den 24 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.