Finlands president Sauli Niinistö ska skriva under beslutet innan allt är klart i Natoprocessen från Finlands sida. Foto: Anders Wiklund/TT

Finland har sagt ja till Nato-lagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Finlands riksdag har röstat ja till lagförslaget som möjliggör ett finländskt Nato-inträde. Förslaget röstades igenom med stor majoritet, rösterna föll 184 mot 7.

Det finska parlamentet måste rösta om saken efter att ledamot Markus Mustajärvi från Vänsterförbundet lagt fram ett förslag om att förkasta propositionen. Ledamoten krävde att Finland inte tillåter kärnvapen på finsk territorium.

Efter riksdagsgodkännandet kvarstår enbart att president Sauli Niinistö skriver under, sedan är allt klart från Finlands sida.

Inför beslutet har Niinistö sagt att han kommer skriva under så fort som möjligt. Efter det kvarstår bara att Turkiet och Ungern ratificerar anslutningsprotokollet så är Finland fullvärdig Nato-medlem.

Vill undvika fördröjning

Tidigare var tanken att Nato-lagstiftningen skulle klubbas efter det finländska riksdagsvalet i april men nu vill man undvika att det drar ut på tiden eller att frågan blir mer politiserad.

– Jag tror att det är mycket viktigt att Finland beslutade att avhandla den här processen innan riksdagsvalet så att riksdagen som fattat besluten om medlemskap det senaste året också röstar om den lagliga grunden, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.