Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands statsminister Sanna Marin träffar Natos Jens Stoltenberg under tisdagen. Foto: Tomas Kalnins/Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP

Sanna Marin: Börda för Nato att Turkiet och Ungern inte ratificerar

Uppdaterad
Publicerad

Det är en börda för Nato att varken Ungern eller Turkiet ratificerat den finländska eller svenska Natoansökningarna. Det säger Finlands statsminister Sanna Marin som under tisdagen träffar Natos Jens Stoltenberg.

– Vi har levererat på avtalet med Turkiet, vi hoppas men det ligger i deras händer, säger Marin.

– Vi gör framsteg, jag träffade president Erdogan nyligen och vi är överens om att ha möte med Sverige och Finland i nästa vecka. Min uppfattning är att både Finland och Sverige levererat på det avtal man har med Turkiet. Nu är tiden för att ratificera säger Stoltenberg på en pressträff i Helsingfors under tisdagen.

Stoltenberg öppningstalar på SAMAK, Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté senare i dag, där ledare för de socialdemokratiska partierna i Norden deltar. Han träffar också president Niinistö och utrikesminister Haavisto. Under onsdagen väntas Finlands riksdag rösta om den lagstiftning som möjliggör Natointräde.

– Jag är helt övertygad om att båda länderna kommer bli medlemmar, både Turkiet och Ungern var med på att bjuda in Finland och Sverige som medlemmar. Finland och Sverige är i en mycket bättre läge nu än när man ansökte, säger han.

Marin: Börda för Nato att inte Turkiet ratificierat

Stoltenberg betonar att det är upp till Turkiet och Ungern att fatta sitt eget beslut kring ratificieringarna. Förra veckan kom beskedet från Budapest att den ungerska processen kan försenas, med beslut tidigast i slutet av mars. Ungern har dock inte framfört några krav på Sverige och Finland.

– Det är en börda för Nato att det kvarstår länder som ska ratificera. Vi har levererat på avtalet och hoppas att Ungern och Turkiet kommer att ratificera innan mötet i Vilnius. Men vi vet inte, det ligger i deras händer, säger Sanna Marin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så har Sverige förändrats Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet