Finland pausar användningen av covidintyg

Uppdaterad
Publicerad

Intyg på att man är vaccinerad räcker inte längre för att bromsa smittspridningen av covid-19.

Det menar det finska regeringen som nu pausar användningen av covidbevis i tre veckor, skriver Hufvudstadsbladet.

I ett försök att bromsa smittspridningen av den nya virusmutationen omikron har Finlands regering beslutat om en rad nya restriktioner, skriver Hufvudstadsbladet.

Från och med torsdag kommer man inte längre att använda sig av covidbevis för att komma runt restriktioner vid större större evenemang och sammankomster. Det beslutet tog den finska regeringen på tisdagen,

Coronapandemin

Vaccinbevis har använts på flera offentliga platser och har gjort det möjligt för barer och restauranger att hålla öppet som vanligt trots att smittspridningen har ökat.

Restriktioner införs

Från tisdagen måste även  barer och restauranger i Finland sluta servera alkohol från klockan 17. Barer måste stänga klockan 18 och restauranger klockan 20, skriver Hufvudstadsbladet. På regional nivå väntas även uppdaterade restriktioner vad gäller gym, simhallar och andra offentliga lokaler.

Markku Tervahauta, generaldirektör för institutet för hälsa och välfärd, har drivit frågan om att vaccinbevisen ska slopas. Han menar att omikron har förändrat spelreglerna och att vaccinbevisen inte längre är ett säkert skydd.

– Den nya varianten är så lättöverförd att idén med att de som kan visa upp ett coronapass inte är smittad, inte längre fungerar, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Vården relativt stabil

Finland har liksom många andra länder i Europa en smittkurva som pekar uppåt. Läget inom landets sjukvård är relativt stabilt, med ungefär samma antal patienter nu som i november.

Under den senaste månaden har dock antalet patienter inom intensivvården ökat från omkring 45 till 59.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet