Foto: Mauri Ratilainen/EPA/TT

Finlands regeringskris avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskrisen i Finland är avblåst. Vid lunchtid på onsdagen meddelade parterna att man har kommit överens om budgetramarna för de kommande tre åren, rapporterar Svenska Yle.

Den kris som hotade Finlands regering är över. Samarbetspartierna som hade tuffa förhandlingar om de kommande årens ekonomi meddelade på onsdagen att de hade enats.

Enligt finländska medier handlade tvisten om bland annat budgetramarna. Socialdemokraterna vill ta högre lån och utöka statsbudgeten samt höja skatten. Centern kunde tänka sig högre lån men inte i den utsträckning som Socialdemokraterna vill se och hotade med att lämna regeringen.

De nuvarande regeringspartierna började samarbeta efter valet 2019 under den dåvarande socialdemokratiska statsministern Antti Rinne. Men efter bara ett halvår tvingades Rinne avgå då Centern gått ut med att man saknade förtroende för honom. Sanna Marin tog då över precis innan coronapandemin kom att dominera det politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.