Myndigheterna ska också göra sitt bästa för att säkerställa att de personer som tas hem inte utgör något säkerhetshot –  enligt grundlagen får säkerheten för landets invånare inte äventyras. På bilden syns statsminister Sanna Marin och al-Hol-lägret. Foto: Heikki Saukkomaa/AP/TT och Ali Hashisho/Reuters/TT

Finlands statsminister Sanna Marin vill ta hem barnen i lägret al-Hol

Uppdaterad
Publicerad

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) vill att de finska barnen som befinner sig i lägret al-Hol i norra Syrien ska hämtas hem så fort som möjligt. Enligt henne har regeringen dock inga förpliktelser att hjälpa vuxna individer som tagit sig till krigszonen.

Det är svenska Yle som rapporterar från presskonferensen där Sanna Marin berättade att regeringspartierna – Finlands Socialdemokratiska Parti, Centern i Finland, Gröna förbundet, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet i Finland – har enats i frågan om de finska barnen i Syrien.

Enligt Sanna Marin ska besluten att ta hem barn till Finland fattas från fall till fall och att man framför allt ska ta hänsyn till barnets bästa.

Samtidigt kommer Finland alltså inte att hjälpa vuxna individer som rest till Syrien. Myndigheterna ska också göra sitt bästa för att säkerställa att de personer som tas hem inte utgör något säkerhetshot –  enligt grundlagen får säkerheten för landets invånare inte äventyras.

Yle rapporterar också att regeringen ser över landet terrorlagar.

Inget svenskt beslut

Det finns ungefär 60 barn med svenska föräldrar i något av de syriska läger där IS-anhängares familjer hålls. Något officiellt beslut om huruvida barnen ska tas hem eller inte har inte tagits.

I oktober sa utrikesminister Ann Linde (S) att regeringen prioriterar arbetet med att försöka få hem barnen.

– Målet är att de ska kunna föras till Sverige om och när det är möjligt. Arbetet sker i samarbete med andra aktörer, bland annat med kurderna som kontrollerar och ansvarar för området. Det är dock ett mycket komplicerat arbete – inte minst att identifiera barn med koppling till Sverige, sa hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.