Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger Alexander Stubb sin första intervju på svenska som nyvald president. Foto: Sergei Grits

Alexander Stubb blir ny president i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Pekka Haavisto har erkänt sig besegrad i det finländska valet. Alexander Stubb kommer därmed bli Finlands nye president.

– Det här är mitt livs största ära. Det här är den största uppgiften en människa kan få, säger Stubb enligt Yle.

Enligt Yles valundersökning får Alexander Stubb 51,4 procent av det totala väljarstödet. Han efterträder Sauli Niinistö som innehaft ämbetet i 12 år.

– Jag tror att Finland får en bra president. Alexander Stubb är en kunnig människa, säger Haavisto som nu alltså för tredje gången blir tvåa i ett presidentval, enligt Yle.

Finlands presidentval 2024

Valdeltagandet i valets andra omgång landade på 70,7 procent, färre än i den första då 75 procent röstade. 45,7 procent av de röstberättigade finländarna förtidsröstade i presidentvalet, en kraftig ökning jämfört med det förra valet och ett nytt rekord.

Alexander Stubb tillhör Samlingspartiet. Pekka Haavisto kandiderar som obunden men stöds av De Gröna.

– Presidenten förväntas vara en moralisk ledare som är en enande kraft för Finland snarare än någon som är stridslysten, säger Ida Linde, utrikesreporter på SVT Nyheter.

Här kan du se SVT:s sändning om presidentvalet i efterhand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Stubb är en femspråkig sportkille som hunnit vara statsminister, utrikesminister och Europaparlamentariker. Foto: KIMMO BRANDT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finlands presidentval 2024

Mer i ämnet