Till vänster Leo ”Kinesen” Carmona som är dömd för anstiftan till mordet. Till höger den finska tidigare polischefen Jari Aarnio som nu är gripen misstänkt för inblandning i mordet. Foto: Stina Stjernkvist/TT/SVT

Finsk ex-polischef gripen för inblandning i svenskmord

Uppdaterad
Publicerad

Den förre Kartellen-medlemmen Leo ”Kinesen” Carmona är dömd till livstid för att ha beställt mordet i Helsingfors 2003. Nu har den finske tidigare polischefen Jari Aarnio gripits misstänkt för inblandning i mordet.
– Vi misstänker att en tjänsteman har låtit bli att förhindra och avslöja mordplanerna på [den mördade], säger förundersökningsledaren Jukka Haavisto till Helsingin Sanomat.

Mordet skedde efter att det hade uppstått interna konflikter mellan rånarna efter det spektakulära Arlanda-rånet 2002. Förra året gick Leo ”Kinesen” Carmona själv ut och berättade om både rånet och mordet på kumpanen.

– Jag gjorde det här rånet med några stycken. [Den mördade] ville pressa dem på de pengar de hade tjänat. Jag tillät inte det. Jag sa: ”Det här är mina vänner, du kan inte göra så här”. Då började de ringa till min tjej och min familj och hota, och då blev det som det blev, sade den livstidsdömde artisten till SVT förra året.

Mördare pekar ut honom

Nu har den finske tidigare polischefen Jari Aarnio gripits misstänkt för inblandning i mordet, enligt både Helsingin Sanomat och den finländska nyhetsbyrån STT. Mordet skedde, enligt Helsingin Sanomat, i en lägenhet som hyrdes av en prostituerad kvinna som den dåvarande polischefen hade en relation med.

Kvinnan hade i sin tur hyrt ut lägenheten i andra hand till en av de fyra män som senare dömdes för mordet. Men den finländska polisen misstänker att Jari Arnio hade kännedom om mordet på förhand, enligt Helsingin Sanomat. I en bok som kom ut våras hävdar dessutom en av de finländska män som dömts för mordet att den dåvarande polischefen ska ha känt till mordplanerna.

Jari Aarnios advokat säger till Helsingin Sanomat att han nekar till anklagelserna. En polis som känner till mordplaner, men inte gör något för att förhindra det, kan i Finland dömas till livstids fängelse för mord, enligt Yle.

Flera finländska poliser åtalade

Jari Aarnio var tidigare chef för narkotikaroteln i Helsingfors. Han dömdes redan 2016 till tio års fängelse för fem grova narkotikabrott. Han hade, enligt Helsingfors tingsrätt, en avgörande roll i en liga som smugglade över tusen kilo hasch till Finland. Efter att ha överklagat domen släpptes han fri i juni i år i väntan på hovrättens dom.

Han utreds däremot fortfarande för även andra brott i en stor polisskandal i Finland. Tillsammans med tre andra högt uppsatta nuvarande och tidigare polisanställda i Helsingfors är han åtalad för oegentligheter i Helsingfors narkotikapolis sätt att hantera informationskällor, enligt Hufvudstadsbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer