”När idén kläcktes så pushade jag så klart. Och jag betalade.”, säger Leo Carmona om det mord han dömdes till livstid för. Foto: TT

Kartellen-medlem talar ut om beställningsmordet: ”Ångrar vad jag gjort varje dag”

Uppdaterad
Publicerad
Den förre Kartellen-medlemmen Leo ”Kinesen” Carmona, 44, har nyligen erkänt att han utförde det spektakulära Arlandarånet 2002.
För SVT Nyheter berättar han nu om beställningen av mordet som gett honom livstids fängelse.
– Jag pushade på och betalade, säger Leo Carmona.

Efter Arlandarånet uppstod en konflikt mellan de tre rånarna och medbrottslingar som hjälpt till att gömma bytet på 44 miljoner kronor, enligt polisens misstankar. En av dessa personer var en man från Sverige som ringde polisen från Turkiet.

Han berättade att han och familjen utsatts för hot. Det skulle finnas ett pris på hans huvud.

Mannen mördades i en Helsingforsförort hösten 2003.

LÄS MER: Arlandarånet preskriberas – alla går fria

LÄS MER: Hip hop-profil erkänner Arlandarånet

Kroppen hittades aldrig

Kroppen hittades aldrig men med hjälp av DNA, blodspår och avlyssningar dömdes senare tre gängmedlemmar för mord. En av dem hade tidigare dömts i Sverige för ett uppmärksammat mord på Solvalla.

Leo Carmona dömdes – mot sitt nekande – i Finland för att ha beställt mordet.

Enligt polisens teorier skulle mordoffret själv ha haft inblandning i rånet och ha stulit en del av miljonerna.

I domen från Helsingfors hovrätt framgår att offret berättat för en nära anhörig att han ansåg sig ha fått en för liten andel av rånbytet. Därför hade mannen tagit 2,6 miljoner från Leo Carmonas gömställe och köpt en lyxbostad i Turkiet för pengarna. Det var det trovärdiga motivet att mörda mannen, kom domstolen fram till.

Hävdar att han blev dödshotad

Till SVT Nyheter säger Carmona att mordmotivet i själva verket var dödshot som offret riktade mot Carmona, hans anhöriga och kumpaner som medverkade i Arlandarånet.

– Jag gjorde det här rånet med några stycken. NN (den mördade) ville pressa dem på de pengar de hade tjänat. Jag tillät inte det. Jag sa: ”Det här är mina vänner, du kan inte göra så här.” Då började de ringa till min tjej och min familj och hota, och då blev det som det blev, säger den livstidsdömde artisten på telefon från Skänningeanstalten utanför Linköping. 

Var det du som beställde mordet?

– Det var inte bara jag. Vi var fem-sex inblandade.

Artisten och författaren Leo Carmona säger att han inte var den som kom på idén att mannen skulle mördas.

– Men när den kläcktes så pushade jag så klart. Och jag betalade.

Vad kostade det dig att mörda honom?

– En halv miljon.

Vilka var de andra?

– Det kan jag inte säga.

Ångrar sitt kriminella liv

Att han är inblandad i mordet, har Leo Carmona tidigare berättat öppet.

Däremot inte hela bakgrunden.

I dag säger Carmona att han ångrar sitt kriminella liv. Han säger att han inte längre identifierar sig som kriminell, därför vill han inte förneka brottet längre. Han tycker att han sonat sitt brott och har ansökt om att få livstidsstraffet tidsbestämt, hittills förgäves.

– Som kriminell nekar man till allt. Det är en kod man följer. Men när jag kände att inte jag har de här värderingarna kvar, då erkände jag.

Vet du var kroppen finns?

– Nej, jag vet inte faktiskt, säger Carmona och berättar att de som dömdes senare har velat visa för polisen var de grävt ner offret men att de inte lyckades komma ihåg platsen.

Levt med skuldkänslor och ånger

Leo Carmona säger att han levt med skuldkänslor och känt ånger i många år. Om han fick chansen skulle han söka förlåtelse hos offrets anhöriga.

– Jag vill säga förlåt till dem. Jag har förtjänat mitt straff och ångrar vad jag har gjort varje dag.

Ingen har dömts för Arlandarånet. Erkännandet från artisten kom i tidningen ETC i augusti, några veckor efter att brottet preskriberats.

LÄS MER: Kulturnyheterna träffar ”Kinesen” i fängelset

Fakta Arlandarånet

Visa

Den 12 juli 2002 körde tre beväpnade och maskerade män in på Arlanda flygplats, fram till SAS-planet som kom från London. Männen överföll två väktare och försvann med drygt 44 miljoner kronor, det största rånbytet genom tiderna i Sverige.

Pengarna har aldrig hittats. I somras preskriberades brottet.

Det innebär att rånarna går fria trots erkännandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer