Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisen i Finland har hittat ankare vid trasig gasledning

Uppdaterad
Publicerad

Centralkriminalpolisen i Finland har bärgat ett ankare från platsen där gasledningen Balticconnector skadats mellan Finland och Estland. Bilder sägs samtidigt visa ett kinesiskt fartyg som saknar ett ankare. Samma fartyg har passerat den svenska fiberkabeln när den skadades.

Finländska Centralkriminalpolisen höll under tisdagen en presskonferens med anledning av skadorna som upptäckts på infrastruktur i Östersjön. De berättade att de bärgat ett skadat ankare och upptäckt kilometerlånga spår på båda sidor av den trasiga gasledningen Balticconnector som går mellan Finland och Estland.

Kan kopplas till trasig svensk kabel

Flera fartyg har pekats ut som intressanta i utredningen, bland annat det kinesiska fartyget Newnew Polarbear som passerat gasledningen i nära anslutning till skadans uppkomst. Finska Yle kunde redan igår berätta att det fartyget saknar ett ankare på en bild som tagits efter att skadan uppstod. Det kinesiska fartyget har också passerat den svensk-estniska fiberkabeln EE-S1 i nära anslutning till att den skadades.

– Det vi ser är att kabeln har flyttats från sitt ursprungliga läge och att det finns bottenspår kopplat till den här kabeln. Vi kan konstatera att något har skett men vi kan inte i dag säga vad, om det är en olyckshändelse eller medveten påverkan, säger ÖB Micael Bydén till SVT Nyheter.

Svenska marinen och fartyget HMS Belos har sedan i torsdags varit på plats och undersökt skadorna. Samtidigt genomför Försvarsmakten analysarbete av sjötrafiken vid tidpunkten.

– Det finns intressanta fartyg och intressanta företeelser under den här aktuella perioden, säger Micael Bydén och öppnar för att Ryssland kan spela en roll i händelseförloppet:

– I första hand när vi befinner oss i vårt närområdet är det Ryssland som har den här kapaciteten men man ska inte glömma andra länder som har intresse och olika metoder för att påverka oss och utöva påverkan.

Understödjer estniska staten

Marinens fartyg HMS Belos har under natten rört sig österut från den skadade fiberkabeln och in i finska viken.

– Nu jobbar vi vid ett annat område med undervattensundersökningar, och det gör vi på uppdrag av den estniska staten. De vill inte att vi kommenterar det mer än så, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på marinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.