En stor brand härjar i Kalifornien, USA sen några dagar tillbaka. Foto: Stephen Lam/AP/ALERTWildfire Network via AP/TT

Fler än 100 hem förstörda i Kalifornienbrand

Uppdaterad
Publicerad

En vinddriven skogsbrand som härjar på landsbygden i norra Kalifornien har hittills resulterat i att runt 100 bostäder och andra byggnader totalförstörts.

Enligt representanter för områdets räddningstjänst har två människor skadats och tusentals tvingats lämna sina hem.

Skogsbranden tog fart i fredags eftermiddag norr om orten Weed som är belägen drygt 40 mil norr om San Francisco. Omkring 2 600 människor bor i orten.

Brandsäsong

Svår torka råder i den amerikanska delstaten Kalifornien inför den brandsäsong som nu har inletts. Klimatforskare har konstaterat att klimatförändringarna har lett till att västra USA blivit varmare de senaste årtiondena, vilket sin tur bland annat kommer att leda till fler förödande skogsbränder.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har förklarat undantagstillstånd i området Siskiyou County där branden härjar och förklarat att federala medel tagits emot för att bekämpa branden och dess effekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.