Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Provtagningsstation för covid-19 på Arlanda flygplats. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fler länder covidtestar resenärer från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Kina samtidigt som landet återigen tillåter utlandsresor. Allt fler länder väljer nu att att införa regler för resande från Kina i syfte att hindra spridningen av nya varianter.

Under lördagen kom beskedet att Kanada och Australien kräver att resande från Kina samt Hong Kong och Macau uppvisar ett negativt covidtest innan avresa, rapporterar Reuters.

– Detta lilla men förnuftiga drag kommer att hjälpa till att skydda människor som riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom samt skydda vårt sjukvårdssystem, säger Mark Butler, Australiens hälso- och äldreomsorgsminister.

Kanadas regering skriver att det rör det sig om en tillfällig åtgärd som kommer vara på plats under 30 dagar och omvärderas när mer data blir tillgänglig.

Australien och Kanada sällar sig därmed till en allt växande skara länder som beslutat att införa testning av inresande från Kina. Tidigare i veckan meddelade bland annat USA, Spanien, Italien, Frankrike, Sydkorea, Israel, Indien och Storbritannien att man vidtar åtgärder.

Inga planer på åtgärder i Sverige

På fredagen kom beskedet att den svenska regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda om covidsituationen i Kina kan komma att påverka Sverige, samt om det finns behov av åtgärder.

Senast i  torsdags sa Folkhälsomyndigheten att de för närvarande inte ser fog för införandet av åtgärder för resenärer från Kina, men att man följer utvecklingen noga.

Fram till den 7 december hade Kina hållit sina gränser stängda och levt under en strikt policy med tester och restrktioner. De senaste veckorna har smittspridningen i landet ökat kraftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.