Foto: Jens Falkman

Cannabis-valet i USA avgjort – nu blir det lagligt i fler delstater

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nu helt lagligt att röka cannabis i USA:s folkrikaste delstat Kalifornien. På valdagen röstade väljarna i flera delstater ja till att göra konsumtion av cannabis tillåten.

För många amerikaner handlade valet inte bara om Donald Trump eller Hillary Clinton – det handlade också bland annat om cannabis.

I delstaterna Kalifornien, Massachusetts, Nevada och Maine röstade man ja till att legalisera cannabis. I Arizona röstade man nej till förslaget.

USA-val 2016

Omröstningen ses som ett genombrott för cannabis i USA, då drogen nu blir laglig för cirka 20 procent av befolkningen. Cannabis är sedan tidigare laglig i Colorado, Washington, Alaska, Oregon – samt i huvudstaden Washington DC.

Att Kalifornien röstat ja tros stärka legaliseringsrörelsen i hela världen. Kalifornien väntas samtidigt bli världens största legala cannabismarknad. År 2020 beräknas delstatens legala cannabismarknad kunna omsätta 50 miljarder.

Florida, landets tredje största delstat räknat i befolkning, röstade ja till så kallat medicinskt bruk tillsammans med Arkansas, Montana och North Dakota. Cannabis i mediciniskt syfte är sedan tidigare tillåtet i 25 delstater.

Stödet för att legalisera cannabis är starkt i USA. Enligt en undersökning av opinionsinstitutet Gallup vill 60 procent av amerikanerna legalisera cannabis.

Laglig cannabis – så funkar det

Legaliserat

Lagarna skiljer något åt mellan delstaterna, men i princip är det fram för alla över 21 år att röka, äta samt odla sin egen cannabis.

Däremot är det till exempel inte lagligt att konsumera cannabis på offentlig plats och en person får som mest köpa och inneha ett ounce (drygt 28 gram) av drogen.

Att odla sin egen cannabis är som sagt tillåtet, men då endast sex plantor åt gången i ett låst utrymme inomhus.

Medicinsk cannabis

Man måste ha läkarintyg för att få köpa cannabis. Vilka sjukdomstillstånd som godkänns varierar.

Avkriminaliserat cannabis

I 16 delstater har man lättat på straffen för innehav för mindre mängder. Lagarna skiljer mellan delstaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet