Foto: Abdullah Sahil

Stort antal döda efter explosion i afghansk moské

Uppdaterad
Publicerad

En stor explosion har inträffat i en shiamuslimsk moské i Afghanistan. Minst 50 personer har dödats, rapporterar TT.

IS har tagit på sig dådet enligt AFP.

På bilder syns en livlös kropp bäras ut till ambulans. Trappan vid ingången är täckt i blod. Skräp täcker golvet och moskéns tak är sotigt.

Explosionen ägde rum mitt under fredagsbönen i staden Kunduz i norra Afghanistan, en tidpunkt då moskén vanligtvis är som mest befolkad. Vittnen på plats berättar hur de bad när smällen inträffade, rapporterar AP.

– I eftermiddags skedde en explosion i en moské som drabbade våra shiitiska landsmän. Till följd av detta har flera kamrater blivit martyrer eller skadats, säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Dödstalet befaras stiga

Minst 50 personer har dödats och ett hundratal skadats, enligt en talesperson för talibanpolisen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Attacken är den dödligaste sedan USA och internationella trupper lämnade Afghanistan den 30 augusti, då IS-krigare sprängde sig själva och flera andra vid flygplatsen.

Under fredagskvällen tog terrorgruppen Islamiska staten, IS, på sig även detta dåd. Det framgår i ett uttalande som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid tyder allt på att det handlar om ett terrordåd för att destabilisera landet.

– Det är både en attack mot shiiterna och mot talibanerna som har lovat afghanerna att det ska bli lugnt och säkert i Afghanistan. Men det har ju visat sig nu att det inte stämmer. Det har varit flera mindre terrordåd de senaste veckorna, men nu sker det ett som är väldigt omfattande, säger Samir Abu Eid.

IS-attacker sedan talibanstyret

En boende i området, Hussaindad Rezayee, berättar att han rusade till moskén när han hörde smällen.

– Jag kom för att leta efter mina släktingar, moskén var full, säger Rezayee till AP.

En lokal affärsman, Zalmai Alokzai, tog sig till sjukhus för att donera blod. Han beskriver kaotiska scener efter explosionen.

– Ambulanser kör fram och tillbaka från platsen för dådet för att köra bort dödsoffren, säger Alokzai till AFP.

IS-attacker sedan talibanstyret

Sedan talibanerna tog över styret i Afghanistan har en rad attacker utförts i landet där terrorgruppen IS afghanska gren, IS Khorasan, vid flera tillfällen tagit på sig ansvaret.

– IS har visat att de hatar talibanerna och man vill utmana och göra livet svårt för dem. Men de som drabbas är ju civila, så det är ett väldigt grymt och bestialiskt dåd, säger Samir Abu Eid.

Terrorgruppen har tidigare riktat in sig på att attackera minoritetsgrupper som shiamuslimer som utgör cirka 20 procent av Afghanistans befolkning. Många av dem tillhör folkslaget hazarer, som blivit förföljda av extremistgrupper i årtionden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.