Kaos på platsen där bussarna attackerades. Foto: Reuters TV / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många döda i attack i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

En busskolonn har träffats i en attack i den syriska staden Aleppo. Uppgifterna om antalet dödade går isär. Minst 43 personer ska ha dödats, enligt organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) – enligt den syriska oppositionens räddningstjänst har över 100 personer dödats.

Enligt regeringen rör det sig om en självmordsattack och statliga medier har visat bilder på efterdyningarna av explosionen. Flera av bussarna är helt förstörda efter explosionen.

Uppgifterna om antalet döda går isär. Den amerikanska nyhetsbyrån AP rapporterar att minst 100 människor dödats i attacken, enligt oppositionens räddningstjänst. Andra källor har mellan 35 och 50 dödade.

Fordonen var bland annat avsedda för att evakuera shiitiska medborgare från de två regimkontrollerade byarna Fouaa och Kefraya i Idlibprovinsen, enligt en överenskommelse mellan regimen och rebellerna, skriver Al Jazeera. Bussarna har stått i området Rashidin i utkanten av Aleppo sedan fredagen i väntan på att åka in till stadens centrum.

En stor rökplym syns vid busskolonnen som attackerades. Foto: Reuters TV / TT

Dussintals kroppar på marken

Enligt Al Jazeeras reporter på plats syns dussintals kroppar på marken, och ambulanserna blev snabbt fullastade. En annan Al Jazeera-reporter meddelar att explosionen tycks ha skett längst fram i den cirka 70 bussar långa konvojen. De bussarna fraktade sjuka och skadade människor.

”Självmordbombaren i bil körde ett fordon som förment fraktade förnödenheter och den exploderade nära bussarna”, skriver SOHR. Även regeringen uppger att det rör det sig om en självmordsattack.

Vid 18:20 svensk tid meddelade AP att medborgarevakueringen återupptagits.

”Vi har förlorat över 60 kollegor”

Michaela Friberg-Storey på Röda Korset ser med bestörtning på det inträffade, men menar att de humanitära insatserna måste fortgå trots den farofyllda miljö hjälparbetarna verkar i.

– Det är ett fruktansvärt dåd, knappast förenligt med internationell rätt. Det är viktigt att inte låta en sådan här händelse påverka vårt humanitära arbete, vi måste hela tiden fortsätta med vårt mandat. Samtidigt vet vi att säkerheten för vår personal och tillträdet till människor som behöver hjälp är de två största utmaningarna vi står inför i Syrien. Vi vet ännu inte hur vår personal påverkats av denna attack, men vi har hittills förlorat över 60 kollegor under detta krig. Vi har strikt säkerhet, men man kan inte skydda sig mot allt, sade hon i en intervju med SVT på lördagkvällen.

LÄS MER: De flydde från Syrien – läs de unika berättelserna i Syrien 200

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet