Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De kraftiga skogsbränderna har drivit in över centrala Lahaina på Maui. Det drabbade området är en av de mest populära turistdestinationerna i Hawaii. Foto: Matthew Thayer/AP/TT

Flera döda i bränderna på Hawaii-ön Maui

Uppdaterad
Publicerad

Minst 36 personer har dött på ön Maui i Hawaii och USA har kallat in militära resurser för att hjälpa till med släckningsarbetet. Enligt öns borgmästare Richard Bissen befaras dödstalet stiga.

– Vi befinner oss fortfarande i ett läge där vi söker efter nödställda så jag vet inte var siffran kommer att sluta, säger han under en presskonferens.

Flera personer har omkommit i de förödande skogsbränderna som härjat på Hawaii-ön Maui i flera dagar. Under torsdagen har dödsiffran stigit till 36 personer, enligt myndigheter.

Branden har slagit hårt mot öns populära turistmål och tidigare huvudstad Lahaina, som ligger på öns västra sida. Stora delar av staden har förstörts och flera hem har brunnit ner till grunden under onsdagen, rapporterar Reuters.

Över 270 byggnader ska ha förstörts eller skadats i bränderna, enligt AP. 11 000 personer beräknas ha evakuerat och lika många ska vara utan el.

Överfulla sjukhus

Ytterligare minst 30 personer har skadats och sjukhusen på ön är överfulla av brännskadade och rökskadade patienter, skriver CNN på onsdagen.

– Vi måste flyga ut folk för att ge dem vård, säger viceguvernör Sylvia Luke till CNN.

Tusentals personer har tvingats evakuera från den västra sidan av ön. Flera invånare har även försökt fly undan lågorna genom att simma rakt ut i Stilla havet, enligt Reuters. Minst 14 personer har räddats ur vattnet av kustbevakningen.

Telefonnätet utslaget

Evakueringen har försvårats kraftigt av strömavbrott samt att all telefoni har slagits ut i delar av det drabbade området. Det är därför också oklart hur pass många som faktiskt befinner sig i fara.

Enligt öns borgmästare Richard Bissen befaras dödstalet stiga.

– Vi befinner oss fortfarande i ett läge där vi söker efter nödställda så jag vet inte var siffran kommer att sluta, säger han under en presskonferens.

Militära resurser inkallade

USA:s president Joe Biden har deklarerat att Hawaii nu är ett katastrofområde. Han har beordrat ”alla tillgängliga federala resurser” att hjälpa Hawaii med bekämpningen av bränderna. Vilket inkluderar bland annat kustbevakningen och marinen.

USA:s tidigare president Barack Obama, som själv är född på Hawaii, skriver på X att:

”Det är svårt att se några av bilderna som kommer ut från Hawaii- en plats som är så speciell för så många av oss.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.