Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Nasas karta över bränder i världen. En karta som blivit rödare i takt med att temperaturerna stiger. Foto: NASA/AFP

Land för land: Skogsbränderna som härjar just nu

Uppdaterad
Publicerad

En värmebölja har legat tung över medelhavsregionen den senaste tiden. Hettan har tillsammans med torka och hårda vindar lagt grunden för omfattande skogsbränder på flera håll. Här är några av platserna där det brinner just nu.

Årets värmebölja och medföljande skogsbränder har drabbat många länder runt om i världen. Extremvädret kan enligt forskare och meteorologer kopplas till mänskliga utsläpp av växthusgaser.

Enligt en rapport från Europeiska kommissionen uppskattas omkring 95 procent av alla skogsbränder i Europa orsakas av mänsklig oförsiktighet eller medveten antändning.

Situationen har förbättrats något under torsdagen, men här är några platser där det fortafarnde brinner:

Algeriet

Minst 34 personer har dött av 15 skogsbränder som under veckan härjat i Algeriet, rapporterar landets statliga presstjänst APS. Enligt APS är 80 procent av bränderna under kontroll på onsdagen. Fler än 8 000 personer har deltagit i släckningsarbetet, som skett i temperaturer uppemot 49 grader, rapporterar Reuters.

Grekland

Under onsdagen utlystes undantagstillstånd i Grekland, där bränder på flera platser nu pågått i mer än en vecka. Tiotusentals har evakuerats på Rhodos, Korfu och från områden i närheten av huvudstaden Aten.

Under torsdagen rapporterar SVT:s utsända att bränderna på Rhodos fortfarande pågår, och att de blivit färre men starkare. Enligt Reuters utbröt 61 bränder mellan onsdag och torsdag. På onsdagskvällen fann räddningstjänst en fårherde och flera djur som omkommit i elden.

Totalt har fem personer omkommit av bränderna i Grekland.

Italien

Ett tiotal röda varningar har utfärdats i Italien, där det under tisdagen pågick över 50 bränder. Fyra personer har omkommit under veckans bränder på Sicilien, samtidigt som ytterligare fyra dött efter en storm i norra Italien, rapporterar Reuters.

På ön Sicilien är den värsta faran nu över, även om bränder fortfarande pågår på flera ställen. Bland annat brinner det på en stor soptipp, enligt Palermo Today, som också skriver att sjunkande temperaturer och svagare vindar gynnar släckningsarbetet.

Övriga Europa

Data från det europeiska systemet för skogsbrandsinformation EFFIS pågår enstaka bränder i nästan alla länder runt medelhavet, bland annat i den syriska kustregionen.

Se fler ställen som drabbats av skogsbränder i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet