Flera döda i efterskalv i Papua Nya Guinea

Publicerad

Minst 18 människor har omkommit i ett efterskalv till den stora jordbävningen för drygt en vecka sedan i Papua Nya Guinea.

Det senaste skalvet, med magnitud 6,7, är det största efterskalvet som registrerats efter jordbävningen för nio dagar sedan.

– Jag har fått rapporter om att 18 människor omkom under natten, säger William Bando från de lokala myndigheterna i det drabbade området.

Minst 55 döda i huvudskalvet

Myndigheterna har sagt att minst 55 människor dödades i huvudskalvet, med en magnitud på 7,5, medan lokala medier rapporterar om 75 döda.

Vägar har blockerats av jordskred så hjälparbetare har haft svårt att ta sig fram i det bergiga området. Över 150 000 människor är i behov av hjälp.

Vädret kan ställa till det

Oron växer över att tillgången till rent vatten kan minska eftersom många vattenbehållare förstördes i skalvet. Dessutom kan naturliga vattenkällor ha smutsats ned av lera och sand från jordskred.

Eftersom det är regnperiod kan vädret ställa till det framöver, enligt Röda korsets chef i Papua Nya Guinea.

– Ett kraftigt skyfall skulle kunna leda till fler jordskred i bergssluttningar som redan är instabila efter skalvet, säger Udaya Regmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.