Kraftig jordbävning i Papua Nya Guinea

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning av magnitud 7,5 på Richterskalan har inträffat i de centrala delarna av Papua Nya Guinea norr om Australien, skriver nyhetsbyrån AP med hänvisning till amerikanska U.S. Geological Survey, motsvarande svenska Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).

Följderna av jordbävningen, som inträffade runt nio mil syd-sydväst om staden Porgera klockan 18.44 svensk tid, är än så länge okända. Ingen tsunamivarning är utfärdad.

U.S. Geological Survey uppger sig ha fått flera rapporter om våldsamma skakningar från människor på plats. Jordbävningen ska ha inträffat på runt 35 kilometers djup, och följts av flera mindre efterskalv, ett av dem av magnitud 5,5.

Jordbävningen hade sitt epicentrum i ett djungelområde nära en bergskedja, enligt U.S. Geological Survey. Att få översikt över jordbävningens effekter kan ta ett antal timmar.

Beläget inom ”eldringen”

Jordbävningar av magnitud 7,0 till 7,9 inträffar runt 10 till 20 gånger per år. De kategoriseras som ”kraftiga” (”major”) på Richterskalan och kan leda till många dödsfall och stora skador på bebyggelse, beroende på djup, befolkningstäthet och bebyggelsens motståndskraft.

Bara timmar innan Papua Nya Guinea-jordbävningen inträffade en annan jordbävning av magnitud 5.5 utanför Japans östkust. Denna hade sitt epicentrum 12-13 mil öster om den norra ön Honshu, men skakningar kunde kännas så långt bort som i städerna Tokyo och Fukushima.

Papua Nya Guinea och Japan är båda belägna inom den så kallade ”eldringen” – ett bågformat område längs med Stilla havets kustområden som är känt för hög seismologisk aktivitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.