Nio personer har enligt uppgift dödats under nattens protester i Iran, rapporterar iransk stats-tv. Här vid protester i provinsen Alborz, Iran. Foto: TT /Reuters TV

Flera döda i nattens protester i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer ska ha dödats under nattens protester i Iran. Det rapporterar iransk stats-tv.

Sex av de nio döda ska ha varit demonstranter som dödats vid en attack mot en polisstation i staden Qahdarijan, men då uppgifterna kommer från statliga medier är det vanskligt att bedöma sanningshalten i dem.

Bland de övriga döda ska det finnas en 11-årig pojke, en 20-årig man samt en medlem i revolutionsgardet. 

Politiska protester i Iran

Massdemonstrationerna runt om i Iran är den största vågen av protester sedan oroligheterna efter ett omtvistat val 2009. De började i landets näst största stad Mashhad som protester mot höga levnadskostnader och dålig ekonomi. De har därefter spritt sig och utvecklats till allmän kritik mot den islamiska regimen.

Totalt tros över 20 personer ha dödats sedan protesterna började i torsdags. Hur många som har skadats är oklart.

Ryktesspridning, reserestriktioner och brist på närvaro av oberoende medier gör det svårt att få uppgifter bekräftade.

Oroligheterna innebär en svår balansgång för president Hassan Rohani. I ett tal i söndags kväll höjde han ett varningens finger, samtidigt som han förklarade att kritik är tillåtet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet