Myndigheterna har varnat för en ökad risk för fler attacker, både i Kabul och på andra platser, inför parlamentsvalen som är planerade till oktober. Foto: TT

Flera dödade i dubbla bombdåd i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Minst 26 människor har dödats i två bombdåd i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt en talesperson för sjukvårdsmyndigheten i staden. Bland offren finns flera journalister från lokala medier, samt nyhetsbyrån AFP:s chefsfotograf i Kabul.

Den första attacken utfördes i morgonrusningen i området Shashdarak, nära en byggnad tillhörande den afghanska säkerhetstjänsten NDS i centrala Kabul.

Gärningsmannen kom på motorcykel och detonerade en sprängladdning som dödade flera personer, enligt inrikesdepartementet. Offren är civila, enligt Kabuls polischef.

Minst 26 människor har dödats och 49 personer har skadats. Flera av dem vårdas nu på sjukhus, enligt en talesman för polismyndigheten i Kabul.

9 av de döda är journalister. Måndagens attack är den dödligaste som riktats mot journalister sedan 2001, uppger AFP som hänvisar till Reportrar utan gränser.

Flera journalister döda

Kort efter den första explosionen inträffade en andra i samma område. Enligt polisen ska någon form av sprängladdning ha detonerat i närheten av en grupp journalister som samlats vid morgonens attentatsplats.

Shah Marai, den franska nyhetsbyrån AFP:s chefsfotograf i Kabul, dödades i explosionen. Även sju journalister från lokala medier miste livet. En polistalesperson säger till AFP att bombmannen var utklädd till journalist och sprängde sig själv mitt i folkmassan.

– Att så många journalister har dött i samma dåd har vi inte sett så länge jag kan komma ihåg, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser till SVT Nyheter.

Enligt honom är måndagens attack den som dödat flest journalister sedan 2001 då talibanregimen föll.

BBC-reporter skjuten

Senare under måndagen sköts en 29-årig BBC-reporter ihjäl i Khost-provinsen i östra Afghanistan. Mannen var på väg hem på sin cykel när han blev skjuten och avled senare på sjukhus, skriver BBC.

Ytterligare ett attack

Terrorrörelsen IS tar i ett uttalande på sig dubbelattacken i Kabul under morgonen, uppger AFP. Både IS och talibanrörelsen – som förra veckan inledde sin årliga våroffensiv – utför regelbundet attentat i Kabul.

Myndigheterna har varnat för en ökad risk för fler attacker, både i Kabul och på andra platser, inför parlamentsvalen som är planerade till oktober.

Några timmar efter dåden i Kabul dödades minst elva barn i en självmordsattack riktad mot en utländsk militärkolonn i Kandahar i södra Afghanistan, enligt lokala myndigheter. Barnen befann sig på en koranskola i närheten då militärfordonen passerade och den bilburna attentatsmannen utlöste sin sprängladdning.

Förra söndagen dödades nära 60 personer i en självmordsattack vid en röstregistreringslokal i stadens västra delar. Över 100 människor skadades.

Fakta: Tidigare attacker i Kabul

22 april: Minst 57 människor dödas och över hundra skadas i en självmordsattack vid ett valcenter i Kabul. Offren köade för att få ut de identitetshandlingar som krävs för att få rösta i valen i oktober. IS tar på sig dådet.

21 mars: Över 30 människor dödas i ett självmordsdåd nära en shiitisk helgedom i Kabul. Attacken sammanfaller med det persiska nyårsfirandet nouruz. IS tar på sig dådet.

17 mars: Minst två människor dödas då en bilburen självmordsbombare utlöser sin sprängladdning under morgonrusningen. Talibanerna tar på sig dådet.

9 mars: Minst nio människor dödas, däribland två poliser, då en självmordsbombare utlöser sin sprängladdning i en shiitiskt dominerad del av Kabul.

29 januari: Minst elva soldater dödas och många skadas då beväpnade gärningsmän angriper en militärakademi i Kabul. IS tar på sig dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.