Det är svårt för räddningsarbetare att ta sig till platsen för tågolyckan, som skedde utanför ökenstaden Tabas. Arkivbild. Foto: Enric Marti/AP/TT

Flera döda i tågolycka i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal passagerare har omkommit och cirka 50 har skadats i en tågolycka i östra Iran. Tillståndet för några av de skadade är kritiskt, enligt statlig iransk tv.

Antalet dödsoffer tros stiga i takt med att lägesbilden klarnar. Hittills har 17 personer bekräftats omkomna enligt iranska myndigheter.

Fyra av tågets sju vagnar spårade ur cirka fem mil utanför ökenstaden Tabas, drygt 50 mil sydöst om huvudstaden Teheran. Tåget tros ha krockat med en grävmaskin. Varför en sådan stod vid järnvägsspåret är fortfarande oklart.

Räddningsarbetare har kommit med ambulanser samt tre helikoptrar, eftersom det är svårt att ta sig till området.

Trafiken i Iran är bland världens dödligaste. 2016 skedde en tågolycka som dödade närmare 40 personer, men den värsta olyckan ägde rum 2004 då cirka 320 personer dödades och hundratals fler skadades när ett bränsletåg kraschade. Varje år dödas cirka 17 000 personer på motorvägarna också. Osäkra fordon, trafiklagar som inte följs och undermålig räddningstjänst ses som orsak till de höga olyckssiffrorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.