Biden: IS-ledare död vid USA-räd

Uppdaterad
Publicerad

IS högste ledare har ”oskadliggjorts” av den amerikanska militären. Enligt USA:s president Joe Biden sprängde Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi sig själv och sin familj till döds i samband med USA:s räd. Sammanlagt 13 personer, varav flera barn, ska ha dött i samband med insatsen.

– USA:s väpnade styrkor har framgångsrikt avlägsnat ett stort terrorhot mot världen, den globala ledaren för IS, sade Joe Biden i ett kort tillkännagivande från Vita huset på torsdagen.

– Denna fruktansvärda terrorledare valde att spränga sig själv snarare än att stå till svars för de brott han begått, fortsatte Biden och beskrev hur amerikanska soldater hade närmat sig byggnaden som terrorledaren befann sig i när det smällde.

”Desperat feghet”

– I en sista handling av desperat feghet, utan hänsyn till till livet för sin egen familj, eller andra i byggnaden.

Sammanlagt 13 personer rapporteras ha dödats i attacken i Idlib i nordvästra Syrien, varav flera barn.

Antalet döda bekräftas både av det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och den oppositionella civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, som utsågs till IS ledare hösten 2019, dödades i en amerikansk räd som beskrivs som den största sedan en USA-ledd insats dödade hans företrädare Abu Bakr al-Baghdadi 2019.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelade tidigt under torsdagsmorgonen svensk tid att en storskalig räd genomförts mot terrorister och beskrev uppdraget som framgångsrikt, utan att gå in på detaljer.

”Tack vare skickligheten och modet hos våra militära styrkor har Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi – IS ledare – oskadliggjorts. Alla amerikaner har återvänt i säkerhet efter operationen”, meddelade Biden då i ett skriftligt uttalande.

Förstörd byggnad

Boende och aktivister i området har uppgett att de såg en stor markattack och att amerikanska styrkor använde högtalare där kvinnor och barn uppmanades att lämna området.

Enligt SOHR kom soldater från den USA-ledda koalitionen med helikoptrar, attackerade ett hus och drabbade samman med stridande på marken. Insatsen varade enligt lokalbefolkningen i två timmar.

Bilder från platsen visar en till stora delar förstörd byggnad med raserat tak.

Området kring Idlib i nordvästra Syrien är fortfarande ett starkt fäste för al-Qaida-anhängare. Insatsen mot IS-ledaren kommer efter en tids ökad aktivitet från terrorgruppen i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.