Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stridigheterna i Nagorno-Karabach trappas upp. Vid en bensinstation i huvudorten Stepanakert inträffar en explosion, minst 200 skadas. Människor flyr nu i tusental från regionen. Foto: SVT

Flera döda och hundratals skadade efter explosion i Nagorno-Karabach

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran har ökat till 170 personer efter en explosion vid en bränsledepå i Nagorno-Karabach, uppger armeniska myndigheter enligt Reuters. Minst 290 personer har skadats.

Explosionen inträffade på måndagen vid en bensinstation nära staden Stepanakert. Enligt armeniska myndigheter är dussintals av de skadade i kritiska tillstånd. Vittnen uppger att det var långa köer vid bensinstationen då många försöker fly Nagorno-Karabach till Armenien.

Dödssiffran uppgavs initialt vara 68 personer, men under fredagen säger lokala myndigheter att 170 personer har dött till följd av explosionen.

Makten kommer inom kort att tas över av Baku.

Tusentals lämnar Nagorno-Karabakh

På söndagen uppgav David Babayan, rådgivare till ledaren för de armeniska separatisterna i Nagorno-Karabach, att alla armenier som bor i regionen ska lämna och flytta till Armenien. Enligt honom riskerar de annars att utsättas för ”etnisk rensning” av Azerbajdzjan.

På tisdagen rapporterade armeniska myndigheter att över 28 100 personer har tagit sig över gränsen till Armenien.

Sida meddelar att den svenska organisationen ger ett stöd på 15 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén (ICRC) för att möta flyktingarnas mest akuta hjälpbehov.

Möte i Bryssel

Sändebud från Azerbajdzjan och Armenien möts på tisdagen i Bryssel. Mötet är det första sedan offensiven inleddes och leds av Simon Mordue, chefsdiplomatisk rådgivare till Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Azerbajdzjan och Armenien kommer, tillsammans med Frankrike och Tyskland, att representeras av sina nationella säkerhetsrådgivare vid mötet.

Azerbajdzjan har utropat seger

Spänningarna kring Nagorno-Karabach kulminerade förra veckan i strider när azeriska styrkor inledde vad de kallade för en antiterroroperation i området. På onsdagen lade de armeniska separatisterna i regionen ner sina vapen.

Azerbajdzjan säger sig nu ha full kontroll över områdena. Över 30 personer ska ha dött och hundratals skadats i striderna.

Ilham Aliyev, Azerbajdzjans president, har förnekat att landet har planerat att etniskt rensa Nagorno-Karabach. Enligt honom har de inget emot dess armeniska befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.