Minst fyra personer dödades vid Ghriba-synagogan i Tunisien. Arkivbild. Foto: HASSENE DRIDI/AP/TT

Flera dödade i skjutning vid tunisisk synagoga

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen dödades minst fyra personer och flera skadades vid en synagoga på den tunisiska ön Djerba. Skjutningen inträffade under en årlig judisk pilgrimsfärd.

Enligt Tunisiens inrikesdepartement var det en polis som först sköt ihjäl en kollega och tog dennes ammunition. Polisen ska sedan ha skjutit ihjäl två personer, en tunisier och en fransman, som deltog vid en årlig judisk pilgrimsfärd samt ytterligare en kollega. Gärningsmannen dödades därefter av säkerhetsstyrkor.

Ytterligare fyra pilgrimer och fem personer från säkerhetsstyrkorna skadades i attacken utanför Ghriba-synagogan, som besöks av pilgrimer från hela världen och anses vara den äldsta i Afrika.

2002 utsattes synagogan för en självmordsattack. Då dödades 21 personer.

Enligt organisatörerna deltog över 5 000 personer, mestadels från utlandet, i årets pilgrimsresa till Ghriba. Pilgrimsresorna återupptogs i fjol efter att ha ställts in de föregående två åren på grund av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.