Människor protesterade för att studenterna som tagit sin tillflykt till en kyrka i Managua skulle släppas fria. Foto: AP/TT

Fler dödade vid protester i Nicaragua

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två unga män har skjutits ihjäl av regeringsstyrkor i en kyrka i Nicaraguas huvudstad. Minst nio människor har mist livet sedan de landsomfattande protesterna mot president Daniel Ortega trappades upp i torsdags.

Kyrkan Divina Misericordia ligger alldeles intill universitetet UNAN i Managua, där protesterande studenter barrikaderat sig.

På lördagen blev själva kyrkan, dit många studenter tagit sin tillflykt, attackerad av regeringssoldater, skriver landets biskopskonferens på Twitter.

Kyrkoledare förhandlade

Två kyrkoledare var på lördagen vid kyrkan för att förhandla fram fri lejd åt ett tiotal studenter som suttit instängda där sedan fredagen.

– Det berättar för oss att vi har två döda och flera sårade, säger kardinal Leopoldo Brenes.

Studenterna tilläts lämna kyrkan och fördes i bussar till katedralen i Managua. Med knutna nävar och viftande flaggor hälsade de hundratal anhängare som hurrade längs vägen.

Nära 300 dödade på tre månader

Demonstrationerna startade i april som en protest mot en mot en senare skrotad förändring av landets pensionssystem, men har nu växt till krav på president Daniel Ortegas avgång.

Han och hans fru Rosario Murillo – landets vicepresident – anklagas för att försöka göra om landet till en diktatur. Över 270 människor har dödats under de tre månadernas oroligheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer