Självmordsbombaren detonerade sin bomb intill en av de stora shoppinggatorna. Foto: TT

Fem döda i explosion i centrala Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Fem människor dödades och 36 skadades i en självmordsbombning i Istanbul på lördagsmorgonen, enligt Istanbuls guvernör. Turkisk tv rapporterar att självmordsbombaren är en av de döda. Turkiska myndigheter lägger skuldens på den kurdiska rörelsen PKK.

Explosionen inträffade på en sidogata i hörnet till den populära gågatan Istiklal, nära Taksimtorget, enligt CNN Türk.

Det var, enligt de turkiska myndigheterna, en självmordsbombare som slog till. Utöver självmordsbombaren rapporteras fyra människor ha dödats och 36 skadats, flera av dem uppges vara i kritiskt tillstånd. Två av de dödade var israeliska medborgare, två var amerikaner. Bland de skadade finns tolv utländska medborgare. Tre av dem ska vara israeler och enligt Irlands utrikesminister ska ”ett antal” av de skadade vara irländska medborgare.

UD avråder inte från resor till Istanbul

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar finns bland de döda och skadade. Svenska generalkonsulatet i Istanbul följer utvecklingen.

– Vi uppmanar svenskar i Istanbul att höra av sig hem till anhöriga som kan vara oroliga, att ta del av information i lokala medier, och följa instruktioner från lokala myndigheter, säger Karin Nylund på UD:s pressjour.

Men UD avråder inte från att resa till Istanbul, däremot till andra delar av Turkiet, bland annat gränsen mot Syrien.

– En enskild händelse genererar inte i en avrådan. Vi gör bedömningen tillsammans med ambassaderna och myndigheterna i landet när vi gör våra bedömningar, säger Karin Nylund och hänvisar till UD:s app resklar och ambassadens hemsida för senaste information.

Enligt svenska ambassaden i Istanbul besöker 10-15.000 personer staden varje månad. Någon exakt siffra på hur många svenskar som är där nu har de inte.

Populär shoppinggata

I tv-kanalens sändning från platsen syns flera ambulanser med blinkande blåljus som för skadade till sjukhus, helikoptrar som cirkulerar över området, och poliser som springer längs med gatan utrustade med sköldar. Skärrade invånare står utanför avspärrningarna och ser mot platsen.

Gågatan Istiklal är en bred shoppinggata som är avspärrad för trafik. Normalt är gatan full med folk under helger, men nyhetsbyrån Reuters rapporterar att färre människor än vanligt var ute, sannolikt beroende på de många attentat som drabbat Turkiet på sistone.

Flera attentat

Så sent som i söndags dödades minst 35 människor när två självmordsbombare slog till mot Kizilaytorget i huvudstaden Ankara. Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer, framförallt militärer. Den kurdiska militanta gruppen TAK har tagit på sig ansvaret för attentaten.

– Det är oerhört otäckt och allvarligt och det beskriver ju hur farligt läget har blivit här i Turkiet sedan i somras, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg efter dagens attentat.

Pekar ut PKK

Turkiska myndigheter säger att de första uppgifterna tyder på att det är den kurdiska rörelsen PKK som har utfört dådet. PKK har inte tagit på sig skulden för attentatet.

– Den typen av uttalanden har kommit nästan alltid och snabbt inpå terrorattentaten. Men man bedriver en krigföring mot PKK just nu och det är i turkiskt intresse att säga det, säger SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.

– Att peka ut PKK tidigt är ett sätt att kunna fortsätta krigföringen i de sydöstra delarna av Turkiet.

Blockerar sociala medier

Turkiska myndigheter uppges ha begränsat åtkomsten till sociala medier. Det är också förbjudet att sända bilder från brottsplatsen. Det är vanligt att det sker i samband med terrorattentat.

– De vill skapa så lite panik som möjligt och inte ge terroristerna uppmärksamhet och visa förödelsen. Hela tanken med att spränga bomber är ju att skapa skräck, att man ska göra människor oroliga och påverka samhället. Därför vill man inte visa bilderna, säger Eva Elmsäter.

Turkiet har skakats av sex bombdåd som sammantaget berövat mer än 200 människor livet sedan juli förra året:

  • Den 19 mars: Minst fyra personer dödas och 36 skadas när en självmordsbombare detonerade en bomb på gågatan Istiklal.
  • Den 13 mars: 35 människor dödas när två självmordsbombare slår till mot Kizilaytorget, i Ankara. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.
  • Den 17 februari: En bilbomb i Ankara dödar närmare 30 människor och skadar ett stort antal personer, framförallt militärer. TAK tar på sig dådet och hotar med fler attacker.
  • Den 12 januari: En sprängladdning exploderar på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödas i attacken, som den militanta jihadistgruppen IS hävdar att man är ansvarig för.
  • Den 10 oktober 2015: Två självmordsbombare exploderar i en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödar 103 människor. IS tar på sig dådet.
  • Den 20 juli 2015: Över 30 människor och ett hundratal skadas i ett bombdåd utanför ett kulturhus i staden Suruc. Även denna gång tar IS på sig skulden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer