Flera skadade i explosion på Manhattan

Uppdaterad
Publicerad
New Yorks guvernör Andrew Cuomo bekräftar att explosionen på Manhattan på lördagskvällen orsakades av en bomb, men säger samtidigt att händelsen inte har kopplingar till internationell terrorism.

– För närvarande har vi inga bevis som tyder på ett samband med internationell terrorism. Men vi befinner oss i ett tidigt skede i utredningen, säger Cuomo.

Explosionen verkar ha inträffat i en container vid halv nio-tiden på kvällen, lokal tid. Fönsterrutorna i nedre delen på ett 14-våningshus krossades av trycket. 29 personer har skadats, ingen av dem livshotande och alla som fick föras till sjukhus har nu fått åka hem igen.

”Öronbedövande”

Senare hittades en ny misstänkt sprängladdning fyra kvarter från explosionsplatsen. Den avlägsnades senare av polisens bombgrupp.

Explosionen har av vittnen har beskrivits som ”öronbedövande” och ägde rum utanför ett servicehus för synskadade på 23:e gatan.

– Allt skakade, fönstren skakade, det var galet. Det var extremt högt, som åska, fast högre, säger nattklubbsvakten Rudy Alcide till nyhetsbyrån AP.

Polisen varnade bilister i stadsdelen för stora trafikförseningar på grund av polisarbetet, och allmänheten ombeds att undvika området.

Fångades på film

Händelsen fångades på film av en övervakningskamera där man ser fönster krossas och människor rusa från platsen. Bilderna kommer från ett gym på samma gata.

Utrikesdepartementet har varit i kontakt med personal på New Yorks generalkonsulat och har inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats.

– Det finns inga uppgifter om det, men svenskar på plats uppmanas att höra av sig till anhöriga och följa lokala råd, säger Karin Nylund, presstalesperson på UD till TT.

Kan inte kopplas till terrorism

Det ska finnas bevis för att explosionen har varit avsiktlig och inte någon gasexplosion. Under natten hittade polisen vad som verkar vara en tryckkokare som försetts med kablar och var ansluten till en mobiltelefon, fyra kilometer från platsen.

Under en presskonferens sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio att händelsen inte kan härledas till terrorism och att den heller inte kan kopplas till explosionen i New Jersey tidigare under lördagen.

– Det finns för närvarande inget troligt eller konkret hot mot New York City, sa borgmästare Bill de Blasio under presskonferensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i New York

Mer i ämnet