Bolivias tidigare intermipresident har gripits. Hon anklagas för att ligga bakom en kupp mot landets tidigare president Evo Morales. Foto: TT

Flera tidigare ministrar gripna i Bolivia – anklagas för att ha iscensatt kupp

Uppdaterad
Publicerad

Bolivias tidigare interimpresident Jeanine Áñez har gripits tillsammans med flera andra ex-ministrar, rapporterar BBC. De anklagas för att ha iscensatt en kupp som tvingade Bolivias tidigare president, Evo Morales, i exil.

I mitten av november 2019 meddelade Bolivias dåvarande president Evo Morales att han avgår. Beskedet kom efter en direkt uppmaning från landets militär och flera veckor av protester och anklagelser om valfusk.

Morales beviljades politisk asyl i Mexiko och lämnade omgående landet. Bara dagar senare utropade sig senatorn och oppositionsledaren Jeanine Áñez till tillförordnad president.

Men i oktober 2020 återtog Morales parti, socialistiska MAS, återigen makten i Bolivia. Den här gången under ledning av den nye presidenten Luis Arce som vann en förkrossande seger i presidentvalet.

Terrorism och uppvigling

Under lördagen greps Jeanine Áñez i staden Trinidad och flögs sedan till La Paz. Boliviansk tv har under lördagen kablat ut bilder som visar hur den tidigare energiministern Rodrigo Guzman och den tidigare justitieministern Alvaro Coimbra också grips av polis.

Enligt åklagare har de tagit de del i en kupp som tvingade bort Morales från makten under 2019, skriver BBC.

Áñez själv hävdar att hon är offer för en politisk vendetta, orkestrerad av socialistpartiet MAS. Hon twittrade tidigare att ”den politiska förföljelsen har inletts” och säger själv att åtalspunkterna mot henne bland annat inkluderar terrorism och uppvigling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.