Över 40 döda i båtolyckan i Phuket

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran efter båtolyckan utanför Phuket i Thailand stiger. Under dagen har dykare bärgat flera kroppar ur vraket. Enligt lokala myndigheter har nu 41 människor bekräftats omkomna.

Båten var på väg tillbaka till Phuket från Koh Racha vid 16-tiden lokal tid när stormen slog till. Kaptenen på båten säger i en tv-intervju att upp till fem meter höga vågor svämmade över båten och fick den att kantra.

– Så jag skickade någon för att ge dem flytvästar. . . De var alla kinesiska turister – förutom två farang, sade han och syftade på den inhemska beskrivningen på västerlänningar.

Ligger på 40 meters djup

Räddningstjänstens helikoptrar söker av havsytan efter överlevande, samtidigt som dykare har tagit sig in i det sjunkna fartyget som ligger på 40 meters djup.

Ombord på båten fanns från början 105 personer, de flesta av dem turister. Under fredagen uppgav lokala myndigheter att dödssiffran stigit till 41 personer.

UD: ”Inga svenskar i nuläget”

I nuläget har UD ingen kännedom om någon svensk är inblandad i olyckan, uppger UD:s presstjänst för SVT Nyheter.

I en liknande händelse i samma område förliste en båt med 39 passagerare som en följd av det ostadiga vädret. Samtliga passagerare ska ha räddats, uppger räddningsmyndigheten i Bangkok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.