– Idag är det en död flod, berättar Mahsa Moslemfar. Foto: Pernilla Edholm/SVT

97 procent av Iran drabbat av torka – här är en av effekterna

Uppdaterad
Publicerad

Iran plågas hårt av klimatförändringarna. 97 procent av landet är drabbat av torka, och stora delar av den odlingsbara marken riskerar att gå förlorad.

Precis som London eller Paris är Isfahan, Irans vackraste stad, uppbyggd runt en flod. Men där floden brukade flyta fram finns idag inte en droppe.

På den spruckna flodbädden står fortfarande trampbåtar, trots att det inte strömmat vatten här sedan minst ett år. Den torrlagda flodbädden är det tydligaste tecknet på en torka som blivit ett av Irans mest akuta problem.

– Folk brukade komma hit med sina familjer och doppa fötterna i vattnet för att svalka sig. De brukade sitta här vid flodkanten och dricka te och röka vattenpipa. I dag är det en död flod, berättar Mahsa Moslemfar för SVT:s Mellanösternteam på plats i Isfahan.

Se mer om torkan i Iran i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.