USA tillbakavisar Irans anklagelse om inblandning i attacken mot militärparad

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter dådet mot en militärparad fortsätter Iran att lägga skulden på USA och länder i Mellanöstern som är Teherans ärkefiender. Dessa förser arabiska separatistgrupper i Iran med finansiella och militära resurser för att skapa oro i landet, hävdar Irans president Hassan Rohani. Men USA avfärdar påståendet om att landet ligger bakom attentatet.

Iran kommer att agera mot brotten inom lagens och det nationella intressets ramar, menar Irans president Hassan Rohani.

Och elitstyrkan revolutionsgardet går hårt ut:

”De kommer inom kort möta en dödlig hämnd som inte kommer gå att glömma”, skriver gardet i ett uttalande i statliga medier enligt Reuters.

USA tillbakavisar

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley avfärdar Irans påståenden om att USA ligger bakom attentatet, säger hon till CNN.

Både den arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd och terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet. Att IS skulle ligga bakom massmordet avfärdas dock av Iran. Ingen av grupperna har presenterat några bevis för sina påståenden.

Iranska UD har kallat upp Danmarks, Nederländernas och Storbritanniens ambassadörer på grund av attentatet. Anledningen är att det bor oppositionella iranier i dessa länder, grupper som Iran anser borde terrorstämplas av EU, uppgav det iranska utrikesdepartementet på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.