Utöver taxifunktionen skulle flygande bilar kunna användas som transportmedel inom vården, menar Tysklands transportminister. Foto: Pressbild

Flygande bilar testas i Tyskland – ska fungera som taxi

Publicerad

Science fiction-drömmen om svävande bilar kan vara på väg att bli verklighet. En stad i södra Tyskland ska testköra en ny taxitjänst – i luften.

Våra bilar är på väg att bli självkörande, och nu även flygande. Den sydtyska staden Ingolstadt ska bli testplats för flygande taxibilar, skriver Deutsche Welle.  

Nyligen skrev den tyska transportministern Andreas Scheuer och Ingolstadts borgmästare på ett kontrakt för att tillåta företagen Audi och Airbus att utveckla den nya färdtjänsten. Transportminister Andreas Scheuer menar att de nya bilarna ”öppnar helt nya möjligheter, till exempel för medicinsk transport i urbana områden”.

Ingolstadts universitet, forskningscenter och sjukhus har alla uttryckt en önskan om att delta i projktet, som ska presenteras nästa vecka under ”EU Smart Cities initative” i Sofia, Bulgariens huvudstad.

Foto: Pressbild

Flera nya projekt på gång

Flygande bilar har länge varit ett vanligt inslag i sci-fi-filmer, men jämfört med mycket annan teknisk utveckling tagit lång tid att förverkliga.

Men nu är flera flygande bil-projekt igång. Även Hamburg, Tysklands näst största stad, har sagt att man vill göra en studie på möjligheterna att ha luftburen trafik i staden.

Liknande visioner håller på att utvecklas i Schweiz, Nya Zeeland och Dubai. Tidigare har även IT- och taxiföretaget Uber avslöjat att de vill ta sina bilar till nya höjder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.